Sinus House / CEBRA

© Kaj Lergaard

Architects: CEBRA
Location:
Builder: M2 A/S
Project Area: 164 sqm
Project Year: 2007
Photographs: Kaj Lergaard

By using the “pleated facades” (giving name to the house) the Sinus_House is meant to combine the wish of having large glass areas and view with the wish of privacy.

diagram 01
diagram 02

The concave cuttings in the long side of the wing house function as large reflectors of light, and irrespective of the position of the sun in relation to the house they secure that daylight is being let into the house – either directly through the large glass areas or reflected by the white surfaces opposite the glass areas. Even when the sunlight falls longitudinally on the façade the home will be filled with warm light.

diagram 03
diagram 04

Moreover the white cuttings function as shielded terraces. In this place, which is connected to the family room or sitting room, you can sit peacefully and sheltered, weather permitting. As there are cuttings on both sides of the house you are free to choose between sun or shadow.

Arrangement

© Kaj Lergaard

The rooms inside the house are arranged as independent boxes which together form a central area for common stay: kitchen, family room and sitting room. The bedroom with its own bathroom and toilet is one independent unit. Opposite the bedroom the two rooms are placed end to end. Between the rooms there is a recess, which can be used by children or adults as you prefer, or it can be used as a third room. Placed on each side of the entrance hall you find utility room and guest toilet. Above this there is a room in the attic for storage. There is direct access to either utility room or entrance hall from the integrated carport with place for 2 cars. There is a tool shed in connection with the carport.

Materials

© Kaj Lergaard

The house appears as a dark mass with white pleatings or cuttings – it almost corresponds to cutting a piece of an apple. The dark surfaces of the house consist of a roof covered with fillets and felt and glossy walls of anthracite grey bricks and dark joints. The white cuttings are covered by plaster and painted. All window frames in the dark areas are black, whereas they are white in the cuttings. Inside the house all ceilings and walls have a smooth, white finish. All rooms have wooden floors, except for wet rooms and weather porch, where tiles are more obvious. Kitchen arrangement, sanitary appliances and white goods are to be designed and selected together with the builder of the house.

Cite: "Sinus House / CEBRA" 05 Apr 2010. ArchDaily. Accessed 02 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=55121>
  • http://h23.cc HAN

    simple idea, big dream..

  • raoul

    i don’t agree with the plans

  • Architist

    Nice concept but I also don’t agree with the plan. Traffic flow has a problem and also orientation of some rooms are not necessarily right.

  • masanchezl

    I’m gonna repeat what I said in the “Two houses in Tokyo” post earlier…I don’t know what’s the deal with that “little kid house style” that seems to be so “in” now…is it because H&dM are doing it? because it doesn’t look nice on them either…

  • Sean

    Just the changes of facade . I won’t enjoy the life in such a building. Like a joke in April 4th.

  • Michael

    My feeling is that the potential of excising shapes from a larger form hasn’t been fully exploited.
    The spaces where the little pieces used to be should be exciting, but their prosaic openings just render them dull. From the inside, you can barely tell that the excisions have occurred.

  • gf

    plan, photos and diagram doesn’t match

  • raulnegra

    estimado amigo,estamos fascinados con el proyecto house/cebra,¿como se puede conocer las medidas del diseño?,estamos en ARGENTINA,ver un anteproyecto,medidas interiores,materiales para su construcion,niveles de piso,desagues,Etc,el area para su construccion es de 1200 Mt2,Algo mas para el plano ,Gracias

  • Pingback: When Less is More | Reclusively Modern