ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. i.House Architecture and Construction
  6. 2014
  7. B House / i.House Architecture and Construction

B House / i.House Architecture and Construction

  • 01:00 - 28 September, 2014
B House / i.House Architecture and Construction
B House / i.House Architecture and Construction, © Le Canh Van, Vu Ngoc Ha
© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha

© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha © Le Canh Van, Vu Ngoc Ha © Le Canh Van, Vu Ngoc Ha © Le Canh Van, Vu Ngoc Ha +27

© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha
© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha

From the architect. The house is located not too deep in a rather quiet lane on the outskirts of Saigon. Like many houses in Vietnam, it has constantly exposed to the bustling surroundings as dust, heat, noise etc. Because of these factors, the house owner (also active in designing industry) pretty much sharing with us in a decision to make the more active space would be inward - "introverted" to build the core with buffer spaces of green trees. In other words, the open space is the highest priority in the designing process for the family's generations to interact with each other.

© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha
© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha

The specific criteria for the house are laid out as:

Open space but "introverted"; simple, rustic but delicate. Give priority to natural lighting and ventilation. Reduce the dependence on and maximum savings of artificial energy. Borrow light and shadow for decoration, make the most of cool air, but must control heat, noise and ensure security for the house. Respect the owner's living culture and lifestyle.

Section
Section

Use environmental-friendly materials. Utilize local-unique materials to reduce investment costs and preserve the regional impression and identity. There's a small space to be the owner's home office.

© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha
© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha

With this design task, we proposed the "double-skin house" approach. The outer skin (or layer) is the "wall" built up by hollow concrete bricks of 30x30cm to let the wind, sunlight and rain in the house, while ensuring security. Behind the first "clothing" are spaces interspersed with green trees, to filter dust and reduce heat, noise in the house and bring a close, natural setting for the home. Next is the inner skin with large glass panels open in full range, the owner can enjoy intimate touch to all natural scenery outside.

Floor Plan
Floor Plan

However, the most special matter in design is not in the "double-skin house" plan but a small garden in the middle of the house, where all spatial separation is abolished that let all members of family gather and dispel tiredness every day after work.

© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha
© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha

A small space with playground, garden, minimalist wooden stairs and iron, all soaked under the natural light could really create the heart of the home. Here, the architect team created a space for all generations can communicate with each other, from the swing for small children, the garden for grandparents to relax and take care of trees, to where parents can display their cooking skills. The puzzle of "open but introverted space" was excellently solved.

© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha
© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha

The solution to take light and wind from the functional spaces such as buffer garden, mobile glass roof, ventilating concrete walls enabled the house to be imbued with sunlight, natural cool air and above all, all the rooms have two sides exposed to natural light. The design team's delicate calculations is shown in each period: during noon, the sunlight directly shine to the garden, the remaining spaces take light reflected through the concrete wall; in the afternoon, light filters through ventilating brick walls and create depth through shadow by materials on the floor and wall. The principle of convection and direct ventilation was also strictly applied, helping the indoor space get natural wind. Thus, the light - ventilation issue was resolved to give the owner a home that is close and friendly with the environment and nature.

Diagram
Diagram

"You know, it is life that is right and the architect who is wrong"   (Le Corbusier), the architect cannot challenge the homeowner's lifestyle and living habits. The homeowners want to move the used furniture from the old house to the new house... Of course, it will be difficult to color similarities with the overall house if not somewhat "messy", however, the architect always respect that desire and get more reasonable arrangement, consider as a place to resemble memories and emotions, simplicity and authenticity which bring the comfortableness and familiarity to the owner's inner feeling.

© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha
© Le Canh Van, Vu Ngoc Ha
Cite: "B House / i.House Architecture and Construction" 28 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/551010/b-house-i-house-architecture-and-construction/>
Read comments

9 Comments

NyTruong · February 05, 2015

thích cái không khí thiêng nhiên

Sy Nguyen · October 23, 2014

lâu lâu mới thấy 1 công trình của Việt Nam trên trang nước ngoài... Công trình độc đáo tạo nhiều không gian sống ..rất thích :D

Mitchel · October 05, 2014

Nothing more than a cheap rip off from Ando's Azuma House.

Bob · October 05, 2014 04:38 PM

The type of long narrow house that has atrium in the middle can be found anywhere in tropical areas and are even built before Azuma House. They are just different in choosing materials and design aims to fit local use or client's need. Ando's Azuma House is not really for living but more for experiential idea. Please think carefully before making a cheap compare.

The best form of flattery · October 05, 2014 04:19 PM

They've managed to clutter and confuse too many elements while using the same basic layout.

Yet 'oddly enough' these spaces appear more people friendly than Azuma's dark concrete bunker-like rooms.

...except that staircase..

Loan Vici · October 01, 2014

this house is very nice however. vietnam's weather is very hot. temperature outside can reach 42 C .Glass materials transmit temperature very well and it were used at the top of the building. are they feel comfortable in this house in the summer?

Vinzent Bao Le · October 05, 2014 05:35 PM

The glass roof is used to heat the cool air when it come from the bottom to help it go out at the top. That make the wind keep blowing into the house and wont stuck in it. Its the usual method to solve the lack of natural light and wind problem in many tube houses in Vietnam.

dung Trinh · October 01, 2014

Nice

Carmen · September 29, 2014

very nice project!

skywalkerleej · September 29, 2014

great!

Huy Thi?n · September 29, 2014

Very nice house, I really like the open space in this house.

minh · September 29, 2014

More Project from Viet Name, cheer :))

···

Comments are closed

Read comments