ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. Synn Architekten
  6. 2009
  7. Haus Elise / Synn Architekten

Haus Elise / Synn Architekten

  • 01:00 - 4 April, 2010
Haus Elise / Synn Architekten
Haus Elise / Synn Architekten, © Manfred Seidl
© Manfred Seidl

© Manfred Seidl © Manfred Seidl © Manfred Seidl © Manfred Seidl +24

  • Architects

  • Location

    Vienna, Austria
  • Architects

    Synn Architekten
  • Project Leader

    Bettina Krauk
  • Collaborator

    Philipp Wemmer
  • Structural Consultant

    Manfred Kirkovits
  • Project Area

    196 sqm
  • Area

    993.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

From the architect. The wish of the client, to give the young son a private, independent area, becomes the main topic of the design and organizes the arrangement of the rooms in the house. The three diversely proportioned structures are adapted in size and height to the different uses and accommodate the living areas, connected by a low “spine”, in which the side rooms and the kitchen as well as the stairs are located.

© Manfred Seidl
© Manfred Seidl

The roofs of the structures are unequally pitched and also slope in different directions. Each structure offers room for one distinct area of life. The structure, which opens generously to the garden, harbours the living area with the connected kitchen and is the meeting point of the family. The children’s room is located in the structure closed to the street which opens to a small courtyard. The raised structure allows to let the master’s bedroom and the guest bedroom to float above the garden. The car as well as the building equipment are located below.

© Manfred Seidl
© Manfred Seidl

All structures (with the exception of the equipment room and the spine, which are visually firmly connected to the earth) are raised from the adjacent level and thereby establish a clear boundary to the garden, because the house shall remain urban, surrounded by a garden as a lower lying area, which wants to be entered intentionally.

© Manfred Seidl
© Manfred Seidl

By this arrangement the building integrates into the surrounding divided building development, established by suburban turn of the century villas and small apartment buildings of a more recent date. The living areas are all oriented to the garden, they are closed to the street by not having any windows there. Only the study above the garage is oriented to the street. In contrast to the surrounding buildings a restraint towards the public space, which is consistent with the wish of the clients to achieve privacy.

© Manfred Seidl
© Manfred Seidl

All the windows in the cubes are guided over the corners and thereby compose generous and, most notably for the vertical glazing, interesting optical extensions of the rooms. From a lounge corner in the living room and from the master’s bedroom one can see directly to the stars. The spine is completely glazed on the narrow side and directs the view in the direction of the movement axis to the garden.

© Manfred Seidl
© Manfred Seidl

The varying surface design of the flooring in the interior and of the façade supports the design idea. The fettled cubes clearly stand out from the base covered with anodized aluminium plates and the spine. The house is as a low energy house and is heated by a heat pump with three thermal ground probes. It is also completely equipped with panel heating.

© Manfred Seidl
© Manfred Seidl
Cite: "Haus Elise / Synn Architekten" 04 Apr 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/54911/haus-elise-synn-architekten/>
© Manfred Seidl

豪斯伊利斯住宅 / Synn Architekten