ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Shands Studio
  6. 2013
  7. Hillside House / Shands Studio

Hillside House / Shands Studio

  • 01:00 - 24 September, 2014
Hillside House / Shands Studio
Hillside House / Shands Studio, © Paul Dyer Photography
© Paul Dyer Photography

© Paul Dyer Photography © Paul Dyer Photography © Paul Dyer Photography © Paul Dyer Photography +21

  • Structural Engineer

    Fulcrum Structural Engineering
  • Civil Engineer

    LTD Engineering, Inc.
  • Energy Consultant

    Beyond Efficiency, Inc.
  • Acoustic Consultant

    Acoustic Frontiers
  • Planting Consultant

    Doniel Ellis Designs
  • General Contractor

    Cove Construction
  • More SpecsLess Specs
© Paul Dyer Photography
© Paul Dyer Photography

From the architect. The design for this house was inspired by a desire to engage with the landscape, celebrate the native Oak trees and capture views of Mt. Diablo and the surrounding hills. Formerly a hunting and summer guest house dilapidated from years of vacancy, the old growth Douglas Fir framing lumber was salvaged for re-use and the 100 year old rock walls that traverse the property were preserved.

© Paul Dyer Photography
© Paul Dyer Photography

Envisioned for direct access to the outdoors and visual connection to the landscape, the house creates an L shape as two perpendicular volumes step down the hill integrating with the existing trees and rock walls. The materials selected--board formed concrete walls, painted steel and stained western red cedar--were inspired by the natural setting and rugged nature of the site.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Permeability between interior and exterior is achieved by providing sliding glass doors throughout the main level of the house, allowing the patio and cantilevered deck to be an extension of the living spaces. The entry also aligns with the outdoor patio connecting the North and South sides of the property. Floor to ceiling windows frame views of the hills and mountain beyond.

© Paul Dyer Photography
© Paul Dyer Photography

As part of the sustainable design approach, the Upper Level overhangs the Main Level on the South side utilizing passive heating and cooling strategies and Upper Level windows have 6” deep perimeter frames to provide shade during the hottest summer months. Additionally, the inverted hip roof was designed to maximize exposure for solar panels while visually concealing them from the street.

© Paul Dyer Photography
© Paul Dyer Photography

Sustainability Features:

• House was designed for passive heating and cooling. A 4’-0” overhang and 6” deep perimeter frames around the windows were designed to shade the South glazing in the summer while allowing direct sunlight in the winter. The house was also sited to maximize shade from the existing trees on the West side.

• Salvaged and re-used framing lumber from existing dilapidated structure on site.

• Re-use of all rocks on site to repair existing rock landscape walls and create new edging.

© Paul Dyer Photography
© Paul Dyer Photography

• Concrete walls and foundations composed of 50% Fly Ash. Concrete slabs composed of 30% Fly Ash.

• Wood framing for walls is 24” O.C. to reduce amount of wood used and create 2x6 cavity for insulation providing a more energy efficient envelope.

© Paul Dyer Photography
© Paul Dyer Photography

• Benjamin Obdyke “Home Slicker” rainscreen installed behind cedar siding for ¼” air gap.

• Insulation is cellulose and recycled denim (Bonded Logic).

• Heating is supplied using a hybrid system. A high efficiency water heater supplies domestic hot water while also having coils connected to the air handler for forced air heating. This system also provides whole house ventilation throughout the year.

Section AA
Section AA

• Over 50% of the light fixtures are LED.

• Landscaping designed with all drought tolerant plants.

• Photovoltaic solar panels installed on Upper Roof.

© Paul Dyer Photography
© Paul Dyer Photography
Cite: "Hillside House / Shands Studio" 24 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/547603/hillside-house-shands-studio/>
Read comments

2 Comments

utku burak mercan · September 26, 2014

i agree with you mid. its nice and which has good relation with topography and there is good view.

mid · September 25, 2014

nice. This really makes good use of the site.

···

Comments are closed

Read comments