ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Spain
  5. RCR Arquitectes
  6. 2007
  7. Sant Antoni - Joan Oliver Library / RCR Arquitectes

Sant Antoni - Joan Oliver Library / RCR Arquitectes

  • 11:00 - 13 September, 2016
  • Translated by Lorena Quintana
Sant Antoni - Joan Oliver Library / RCR Arquitectes
Sant Antoni - Joan Oliver Library / RCR Arquitectes, © Eugeni Pons
© Eugeni Pons

© Eugeni Pons © Eugeni Pons © Eugeni Pons © Eugeni Pons +41

  • Architects

  • Location

    Carrer Comte Borrell, 44, 08015 Barcelona, Spain
  • Project Architects

    RCR Rafael Aranda, Carme Pigem, Ramón Vilalta Arquitectes
  • Project Area

    4171.0 m2
  • Project Year

    2007
  • Photography

    Eugeni Pons
  • Collaborators

    O.Gallez, G.Tregouët, C.Marzo (Proeixample), A.Sáez , C.Carrasco, Blázquez-Guanter, arquitectes, Grau-Del Pozo enginyers, M.M.Guaragna, M.Braga
  • Construction

    Vias y Construcciones, SA
  • More SpecsLess Specs
© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

From the architect. The library, as a door and chill-out space for reading, retirement home, as a facade of public space, and the interior of the block as playground for children with spatial and relationship richness for a socially dynamic urban project.

© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

A varied program to revitalize an urban area, which retrieves the interior of the block.

© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

The library, as a door, filters light through the boxes in the reading rooms interposed between the two sides, and allows the sun through the open passage from the street into the garden.

Section 1
Section 1

The retirement home in a cul de sac, sets the public space with its facade and backyard, and becomes an element of social cohesion to enhance the relationship of children playing in the yard with older people who come and go. The garden with trees, sauló, games, ... presents itself, on one hand, as an extension of the reading rooms of the library which proposes a tiered space for a more playful use, and on the other hand raises the illusion that it continues beyond the retirement home.

© Eugeni Pons
© Eugeni Pons
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Sant Antoni - Joan Oliver Library / RCR Arquitectes" [Biblioteca Sant Antoni - Joan Oliver / RCR Arquitectes] 13 Sep 2016. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <http://www.archdaily.com/536548/sant-antoni-joan-oliver-library-rcr-arquitectes/>
Read comments
Read comments