ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Finland
  5. OOPEAA
  6. 2014
  7. House Riihi / OOPEAA

House Riihi / OOPEAA

  • 01:00 - 12 August, 2014
House Riihi / OOPEAA
House Riihi / OOPEAA, © Jussi Tiainen
© Jussi Tiainen

© Jussi Tiainen © Jussi Tiainen © Jussi Tiainen © Jussi Tiainen + 34

  • Architects

  • Location

    Alajärvi, Finland
  • Architect in Charge

    Anssi Lassila
  • Project Architect

    Jussi-Pekka Vesala
  • Design Team

    Iida Hedberg, Hanna-Kaarina Heikkilä, Tommi Heinonen, Juha Pakkala
  • Area

    479.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Jussi Tiainen
© Jussi Tiainen

From the architect. The building is located in Alajärvi, a small village in eastern Ostrobothnia in Finland, in a valley-like area next to a small island of forest on the side of a farm field.

Floor Plan
Floor Plan

It was commissioned by a family of an entrepreneur father, an artist mother and two sons, who needed a house with spaces to live in accompanied with spaces for their hobbies and a studio to serve as an atelier.

© Jussi Tiainen
© Jussi Tiainen

The house blends in with the surrounding landscape through its shape and materials. The composition subtly recalls the feeling of a traditional Finnish farm, in which wooden cottages were arranged so as to form a protected inner courtyard with the buildings facing the courtyard. In this case, the three buildings, the house, the atelier and the garage, give shape to an intimate garden, creating an optimal microclimate around the house by minimizing the impact of the northerly winds blowing in the valley.

© Jussi Tiainen
© Jussi Tiainen

Being a low energy building, the L-shaped house is made of wood in its exterior, interior and frame, with large pitched roofs clad in aluminum reflecting the landscape in an unexpected way. Compressed wood has been used for insulation and paper has been used for sealing. All metal parts in the building are made of untreated aluminum. Materials and technical solutions create a healthy and ecological building which can be recycled when it reaches the end of its life cycle. The entity can be heated with its four heat retaining fireplaces which also provide hot water for the house. The lighting system in the house is supplied with batteries charged with solar power. It is possible to live in the house without being dependent on the power grid and water and drainage grids.

© Jussi Tiainen
© Jussi Tiainen

The interiors are arranged according to three different functions into areas with each their own atmosphere. The garage and hobby space is very simple and has a sense of anonymity to its interior surfaces. The atelier has very high ceilings and its wooden surfaces, even floors, are painted white in order to make the light as even as possible. The interiors in the house, furnished and cladded in radially sawn spruce, provide a warm and cozy atmosphere. Its dwellers can enjoy the spacious living room and its central fireplace, climb on the mezzanine to contemplate the view over the fields, and use the large and furnished corridors as a play area or reading room, overlooking the inner yard through their wide openings.

© Jussi Tiainen
© Jussi Tiainen
Cite: "House Riihi / OOPEAA" 12 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/536171/house-riihi-oopeaa/>
Read comments
Read comments