We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Forestview House / Atelier st

  • Architects: Atelier st
  • Location: Leipzig, Germany
  • Architects:  Atelier st
  • Directors In Charge:  Silvia Schellenberg- Thaut & Sebastian Thaut
  • Collaborator: Ludwig Uphues
  • Structural Engineer:  Mittenzwei GmbH, Werdau
  • Client:  Gaedtke Family
  • Area: 0.0 sqm
  • Project Year: 2007

Forestview House / Atelier st Forestview House / Atelier st Forestview House / Atelier st Forestview House / Atelier st

From the architect. General

In a uniform, from florid preroofs and cultivations stamped residential area, the clearly formed volume emits rest and presence. All cultivations and overhangs it was renounced. The garage was integrated unobtrusively into the building sculpture.

The rectangular and narrow construction body is cut in the ground floor and is bent. This incision forms a protected, roofed input area and separates at the same time internal functional areas in his crease points.

The prescribed roof inclination of the land-use plan was moved in theirs lower (22 °) and upper (48 °) to maximum values. With this interpretation of the editions arises, with the running around same eaves high and a suitable building width, an optimum exposure of the southern roof surfaces.

Facade

Thoroughly on the rural surroundings and the nearness to the nature the dwelling house, including the roof is wrapped up, totally in fine larch timber profiles. The structure and surface of the wood changes optically, according to weather and season. In the course of the time the facade of beige, brown, silver-grey about itself will change sometime totally to a dark grey whole appearance. To all colour default of the land-use plan are carried therefore calculation.

In the teamwork between surface-terse, vaporized solar protection glasses and deep facade incisions an atmospheric facade rich in tension originates thus between lifestyle, ecology and permanence.

Sustainability

By the primary application of natural and postawake send to raw materials the building does justice to the ecological basic idea and explicit wish the developer.

The low energy house consciously renounces on traditionelle heating system. The power demand is covered only by a solar arrangement on the roof and the application of a water use chimney which supplies the rejected heat by a heat accumulator to the building again.

To reduce the warm losses, the external heat insulation on 180 mm (warm leading group 0.35) was raised.

Interior

The ascetic and on the essential things diminished also finds in the inside area his continuation. Beside a reserved creation mediates the inside, nevertheless, above all security and warmth.

The complicated spatial relations which particularly are effective by probably placed openings to the outside space originate from the deliberate change of differently high rooms, cut galleries and low functional areas.

A wing-smoothed, yellow screed ground underlines at all levels, as a homogeneous floor material the special spatial atmosphere.

Cite:"Forestview House / Atelier st" 11 Mar 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/52051/forestview-house-atelier-st/>