ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Spa
  4. Vietnam
  5. a21studio
  6. 2014
  7. The Tent / a21 studio

The Tent / a21 studio

  • 01:00 - 1 July, 2014
The Tent / a21 studio
The Tent / a21 studio, Courtesy of a21 studio
Courtesy of a21 studio

Courtesy of a21 studio Courtesy of a21 studio Courtesy of a21 studio Courtesy of a21 studio +14

  • Architects

  • Location

    tp. Nha Trang, Khanh Hoa province, Vietnam
  • Area

    126.0 sqm
  • Project Year

    2014

From the architect. Located inside an operating hot spring and mineral resort, the Tent is a small spa perched in the folds of halfway terrace up to a rock hill, facing to the river. This seems to be the good place for hiding away from the eventful area on the other side of the hill to enjoy healthy activities such as mud bathing and massage services. However, one of the biggest constraints of the site is that it gets intense heat from the West throughout the year, which makes it fallow for years.

Courtesy of a21 studio
Courtesy of a21 studio

Firstly, a steep roof with thick thatch is considered to be a good solution to prevent the sunlight as well as a good blend with surrounding landscape. By placing the slope side to the West, a huge amount of heat is trapped outside the building. Furthermore, the fact that the roof props on the ground also gives a distinctive look to the Tent since the roof is no longer used as a cover from either rain or sun as normal way but also becomes the main structure of the building. In detail, the main 100x250 mm beams help the structure spanning 11m and elevating 2.3m in the half way to allow guest enjoy a good view to the river and city center. Above this wooden structure is a combination of 3 layers, 20 mm thick wood panels, which gives an aesthetic look to ceiling and links all beams together, water proof membrane and 30 mm coconut leaves, respectively. All of these parts are connected by using indigenous building technique, mortise and tenon joints.

Floor Plan & Elevation
Floor Plan & Elevation

Together with the construction method, local materials, such as dry-stacked stones and coconut leaves quarried right on the site, as well as rocks, reinforced steels and different tiles are adopted to bring a harmonic and native feeling for the guests. Inside the tent, the space is divided into two levels. On the upper floor, a private bedroom that is covered by wood frames and color glasses, collected from old wooden frames with more than 40 years that no longer produced. Besides, a net, installed in the middle of the void, adds an exotic feeling to the guests, who enjoy playing in the mid-air. Down to the below space, an infinitive mineral pool with old wooden furniture is a relaxing space for the Tent that look to the river below.

Courtesy of a21 studio
Courtesy of a21 studio

In conclusion, the Tent with an extraordinary roof structure and harmoniously material combination has revitalized an abandoned land full of sun and wind. This either honors skillful construction techniques of local workers or becomes a typical example for its surrounding area.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Tent / a21 studio" 01 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/519148/the-tent-a21-studio/>
Read comments

5 Comments

CHECKIN · July 08, 2014

You do get to enjoy the view at pool level!

Witkowski Boguslaw · July 07, 2014

Artfull! And so natural :-)

wyet · July 05, 2014

@Jan Adegeest: you can't just say "there should not be a building on a location" just because of its disadvantage. Secondly, i don't think the mountain view is in this case important.

jan adegeest · July 02, 2014

the best view from the mountain and its totally blocked by the roof structure. What a wast.

SiêuNoob · July 16, 2014 05:40 AM

I guess the roof constrains the vision, and forms some kind of zen view... It also makes the pool more inviting, i.e., let's get to the pool for a more spectacular view.

Overall, great work form a21.

yearboo. · July 03, 2014 05:39 PM

"However, one of the biggest constraints of the site is that it gets intense heat from the West throughout the year, which makes it fallow for years".
maybe you never read description.

the_Dude · July 02, 2014

Waow! What a great simple structure, reminiscent of John Lautner's Goldstein House perhaps...

caishen · July 02, 2014 10:26 PM

Pretty! Except those holes on roof

···

Comments are closed

Read comments
Courtesy of a21 studio

帐篷温泉疗养中心 / a21 studio