ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Joanopolis House / UNA Arquitetos

  • 01:00 - 19 August, 2008
Joanopolis House / UNA Arquitetos
Joanopolis House / UNA Arquitetos, 2016. Image © Bebete Viégas
2016. Image © Bebete Viégas

© Bebete Viégas © Bebete Viégas © Bebete Viégas © Bebete Viégas +72

  • Architects

  • Location

    Joanópolis, Joanópolis - SP, Brazil
  • Project Team

    Cristiane Muniz, Fábio Valentim, Fernanda Barbara & Fernando Viégas
  • Area

    434.0 sqm
  • Project Year

    2008
  • Photographs

  • Manufacturers

    Anhanguera, Construflama, Deca, Elgin, Joal, Ketesi, Multi Gesso, Pantanal, Permagran, RN, Ritrat
  • Collaborators

    Ana Paula de Castro, Jimmy Efrén Liendo Terán, José Carlos Silveira Júnior, Maria Cristina Motta, Miguel Muralha e Sílio Almeida
  • Structure

    stec do brasil
  • Landscape

    soma arquitetos
  • Contractor

    Construtora Lomar
  • Site Area

    4.383 sqm
  • More SpecsLess Specs
2016. Image © Bebete Viégas
2016. Image © Bebete Viégas

From the architect. The house was designed for friends who used to visit Carambó, a farm two kilometers away where we built a pavilion in 2002. The region is located at the foot of the one thousand feet high Mantiqueira Mountain, on the border of São Paulo and Minas Gerais states.

The condominium is located along the banks of Piracaia Lake which belongs to the water supply system of the capital, and nearby the village of Lopo, which used to be an old route of Pilgrims from the XIX century.

Planta Casa
Planta Casa

Elevação Represa Corte Ampliado Fornos Planta Anexo Implantação +72

Commonly encountered in these condos, lush houses with its constructions occupy almost all of their own sites, leaving no space between one another. Our attempt was to seek the opposite: get more integrated with the descending slope bringing about its attributes, as to keep the house protected from the surrounding constructions, searching for comfort. The process was realized in sections, using the balance of soil volume to fulfill the embankment.

2016. Image © Bebete Viégas
2016. Image © Bebete Viégas

The stone walls were built with the use of local techniques with rocks collected locally, originating a continuous but not straight line, for self-sustention, that forms the framing wall. Thus, three interrelated courtyards are formed outside the inner rooms of the house, bedrooms, living room and services. The walls broaden out and draw back as if in a movement giving room to the internal spaces.

2016. Image © Bebete Viégas
2016. Image © Bebete Viégas

Out from the street there is only the view of the white tower which holds the whole infra structure (kitchen, chimneys, water tank and heaters) and a 8x40 meters horizontal ruler comes up as the roof garden. This solution guarantees efficient thermal inertia in places with a wide range of temperatures changes between day and night.

2016. Image © Bebete Viégas
2016. Image © Bebete Viégas

A first plateau, where cars can be parked, comes in an intermediate level between the street and the house. This level takes you up to the roof garden or downstairs through a little tunnel leading to the entrance gateway that reaches the courtyard outside from the living room.

Corte Ampliado Fornos
Corte Ampliado Fornos

The suggested usage would be the mingling of many people in simultaneous activities - a party house. The conviviality spaces are gathered by the fireplace and ovens, split by the volume of the kitchen.

2016. Image © Bebete Viégas
2016. Image © Bebete Viégas

During the day these ambiences open up completely, giving place to a vast porch, and by night they can be closed up keeping the transparency. The glass sliding doors are withdrawn two meters from the facade, heading mostly to the north, allowing a vast view, which meets the dazzling distant outlook, and to the south opening to the courtyards. Wooden sliding panels were also designed for the bedrooms, in order to darken its interior.

The characteristics of the materials were respected. The molded concrete is structured in modulated spans of 4m, regardless its length. Moreover, the specifications and details were premises to the cost saving construction process.

2016. Image © Bebete Viégas
2016. Image © Bebete Viégas

The house opens up to a second grass-plateau leveled with the pool. Located at the edge, it pleases the eyes with visual continuity between its waters and the lake far in the distance. The construction of the pool and its solarium, holds underneath a pool table room, a storage and the pool equipment, which opens up to the third plateau.

Construction is landscape, geography, setting and history that melt away as an object.

2016. Image © Bebete Viégas
2016. Image © Bebete Viégas
Cite: "Joanopolis House / UNA Arquitetos" 19 Aug 2008. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/5188/joanopolis-house-una-arquitetos/>