ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Theater
  4. United Kingdom
  5. Haworth Tompkins
  6. 2013
  7. Everyman Theatre / Haworth Tompkins

Everyman Theatre / Haworth Tompkins

  • 01:00 - 9 May, 2014
Everyman Theatre / Haworth Tompkins
Everyman Theatre / Haworth Tompkins, © Philip Vile
© Philip Vile

© Philip Vile © Philip Vile © Philip Vile © Philip Vile + 30

  • Interiors and Furniture Design

    Haworth Tompkins with Katy Marks at citizens design bureau
  • Contractor

    Gilbert-Ash
  • Project Manager

    GVA Acuity
  • Quantity Surveyor

    Gardiner & Theobald
  • Theatre Consultant

    Charcoalblue
  • Structural Engineer

    Alan Baxter & Associates
  • Service Engineer

    Watermans Building Services
  • CDM Coordinator

    Turner and Townsend
  • Acoustic Engineer

    Gillieron Scott Acoustic Design
  • Catering Consultant

    Keith Winton Design
  • Access Consultant

    Earnscliffe Davies Associates
  • Collaborating Artist

    Antoni Malinowski
  • Typographer

    Jake Tilson
  • Portrait Photographer

    Dan Kenyon
  • Client

    Liverpool and Merseyside Theatres Trust
  • More Specs Less Specs
© Philip Vile
© Philip Vile

From the architect. The Liverpool Everyman is a new theatre, won in open European competition, for an internationally regarded producing company. The scope of work includes a 400 seat adaptable auditorium, a smaller performance and development space, a large rehearsal room, public foyers, exhibition spaces, catering and bar facilities, along with supporting offices, workshops and ancillary spaces. The entire façade is a large, collaborative work of public art. The design combines thermally massive construction with a series of natural ventilation systems and low energy technical infrastructures to achieve a BREEAM Excellent rating for this complex and densely inhabited urban building.

© Philip Vile
© Philip Vile

 The Everyman holds an important place in Liverpool culture. The original theatre, converted from the 19th century Hope Hall chapel, had served the city well as a centre of creativity, conviviality and dissent (often centred in its subterranean Bistro) but by the new millennium the building was in need of complete replacement to serve a rapidly expanding production and participation programme. Haworth Tompkins’ brief was to design a technically advanced and highly adaptable new theatre that would retain the friendly, demotic accessibility of the old building, project the organisation’s values of cultural inclusion, community engagement and local creativity, and encapsulate the collective identity of the people of Liverpool. The new building occupies the same sensitive, historic city centre site in Hope Street, immediately adjacent to Liverpool’s Catholic cathedral and surrounded by 18th and 19th century listed buildings, so a balance of sensitivity and announcement in the external public realm was a significant design criterion. Another central aspect of the brief was to design an urban public building with exceptional energy efficiency both in construction and in use.

Section
Section

The building makes use of the complex and constrained site geometry by arranging the public spaces around a series of half levels, establishing a continuous winding promenade from street to auditorium. Foyers and catering spaces are arranged on three levels including a new Bistro, culminating in a long piano nobile foyer overlooking the street. The auditorium is an adaptable thrust stage space of 400 seats, constructed from the reclaimed bricks of Hope Hall and manifesting itself as the internal walls of the foyers. The building incorporates numerous creative workspaces, with a rehearsal room, workshops, a sound studio, a Writers’ Room overlooking the foyer, and EV1 - a special studio dedicated to the Young Everyman Playhouse education and community groups. A diverse disability group has monitored the design from the outset.

© Philip Vile
© Philip Vile

 Externally, local red brick was selected for the walls and four large ventilation stacks, giving the building a distinct silhouette and meshing it into the surrounding architecture. The main west facing façade of the building is as a large-scale public work of art consisting of 105 moveable metal sunshades, each one carrying a life-sized, water-cut portrait of a contemporary Liverpool resident. Working with Liverpool photographer Dan Kenyon, the project engaged every section of the city’s community in a series of public events, so that the completed building can be read as a collective family snapshot of the population in all its diversity. Typographer and artist Jake Tilson created a special font for a new version of the iconic red ‘Everyman’ sign, whilst regular collaborating visual artist Antoni Malinowski made a large painted ceiling piece for the foyer, to complement an internal palette of brickwork, black steel, oak, reclaimed Iroko, deeply coloured plywood and pale in situ concrete.

© Philip Vile
© Philip Vile

 The Everyman has been conceived from the outset as an exemplar of sustainable good practice. An earlier feasibility study had included a much larger and more expensive building on a new site, but Haworth Tompkins argued for the importance of continuity and compactness on the original site. Carefully dismantling the existing structure, all the nineteenth century bricks were salvaged for reuse as the shell of the new auditorium and recycled the timbers of the roof structure. By making efficient use of the site footprint Haworth Tompkins avoided the need to acquire a bigger site and demolish more adjoining buildings. Together with the client team they distilled the space brief into its densest and most adaptable form.  

© Philip Vile
© Philip Vile

 Having minimised the space and material requirement of the project, the fabric was designed to achieve a BREEAM Excellent rating, unusual for an urban theatre building. Natural ventilation for the main performance and workspaces is achieved via large roof vents and underfloor intake plenums, using thermal mass for pre-cooling, and the foyers are vented via opening screens and a large lightwell. The fully exposed concrete structure (with a high percentage of cement replacement) and reclaimed brickwork walls provide excellent thermal mass, while the orientation and fenestration design optimize solar response - the entire west façade is designed as a large screen of moveable sunshades. Offices and ancillary spaces are ventilated via opening windows.

Floor Plan
Floor Plan

 The building has taken almost a decade of intensive teamwork to conceive, achieve consensus, fundraise, design and build, and the design will ensure a long future life of enjoyment by a diverse population of artists, audiences and staff.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Everyman Theatre / Haworth Tompkins" 09 May 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/504031/everyman-theatre-haworth-tompkins/>
Read comments
Read comments