We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Condominio P / C+C04STUDIO

  • Architects: C+C04STUDIO
  • Location: Via Posada, 09122 Cagliari, Italy
  • Architects: C+C04STUDIO & Francesco Atzeri Engineer
  • Collaborators: Andrea Massa, Simona Dall’argine, Giampaolo Meloni, Gabriele Antonino Coco, Stefano Pusceddu
  • Surveyors: Di Persio Costruzioni
  • Contractor: Ziro Immobiliare srl
  • Budget: € 3.000.000
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Courtesy of Pierluigi Dessì / Confinivisivi

Courtesy of Pierluigi Dessì / Confinivisivi Courtesy of Pierluigi Dessì / Confinivisivi Courtesy of Pierluigi Dessì / Confinivisivi Courtesy of Pierluigi Dessì / Confinivisivi

"Condominio P" is a residential building located in Cagliari. The complex lies in an area affected by profound changes in urban planning and architecture, not all positive. While the building fabric of the neighborhood - characterized by small low buildings developed in the 30s and 50s - has been transformed in the nineties by operations that have produced new replacement buildings of modest architectural quality, future projects seem to reverse a negative trend once ugly and anonymous.

Courtesy of Pierluigi Dessì / Confinivisivi
Courtesy of Pierluigi Dessì / Confinivisivi

Close to the site, to the south, the recent demolition of a disused concrete factory has released an area in which a new residential area with ample space and new facilities for the tertiary sector has been implemented. The intervention of the new "condominium P" is taking its first steps in the direction of seeking a synthesis between architectural rigor and desire for a certain distance from anonymousness and grayness.

Courtesy of Pierluigi Dessì / Confinivisivi
Courtesy of Pierluigi Dessì / Confinivisivi

The project research either the unity of the building as a whole and the uniqueness of individual homes, fostering a collective understanding of the building as a system consisting of individual and recognizable "cells".

plan 00
plan 00

The building is configured as the addition of "container-house" superimposed, differentiated and visible. The use of color becomes an instrument "anti-dullness," and at the same time a means to identify the different containers-house recognizable even with the introduction of large numbers engraved on the coating of colored melamine laminate. 

Courtesy of Pierluigi Dessì / Confinivisivi
Courtesy of Pierluigi Dessì / Confinivisivi

The available choice of "container-house" between the floors is non-repetitive. For this reason there is no "type floor” and each apartment is unique. This architectural concept is visible in the facade by the use of color and by integrating the empty terrace. These elements of "diversion volume" separate the container-house and build relationships of exchange between interior space and outer space.

Courtesy of Pierluigi Dessì / Confinivisivi
Courtesy of Pierluigi Dessì / Confinivisivi
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Condominio P / C+C04STUDIO" 17 Feb 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/50067/condominio-p-cc04studio/>