ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Usuki House / Tonoma

  • 01:00 - 14 February, 2010
Usuki House / Tonoma
Usuki House / Tonoma, © Hiroshi Murata
© Hiroshi Murata
  • Architects

  • Location

    Hyougo, Japan
  • Architects

    Architect Associates Tonoma
  • Area

    297.69 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

© Hiroshi Murata © Hiroshi Murata © Hiroshi Murata © Hiroshi Murata +17

From the architect. In the site, the shape becomes the semicircle shape in the neighbor of the main building. It was necessary to build the new house in consideration of a main building and a small barn. Therefore I regarded the residence of a main building and the barn, and posted the volume of the south side and the slippage volume which went in the shape of the hemicycle of the north side.

As a result, a remaining site becomes the garden, and the appearance with various expressions is formed.

About the planning, I distribute each room by the volumes that I arranged aside and slippage, and the intersecting part becomes the lighting window.

© Hiroshi Murata
© Hiroshi Murata

At first, when I enter at the entrance hall of the south side, gentle light come in the corridor which I bent. Through a western opening, therefore Impressive space is born. There is a tokonoma of the south side and courtyard of the north side in a Japanese-style room of the entrance west, and there is Living that a family lives in of the entrance east.Living and Dining becomes the characteristic space by placement of the volume.They are just divided into living and dining in a bending part.

The lighting takes it in the south side and the southeastern side in front of the kitchen from a big window, and the morning sun comes in in dining in the breakfast, and the wife can watch a garden of the southeast side while working in a kitchen.

© Hiroshi Murata
© Hiroshi Murata

The second floor changes the first floor's impressions.

I establish the balcony through the two volumes and arrange the nursery of the south side and the master bedroom of the north side. As a result, inside space and remaining outside space formed by the condition of the site and placement of two volume bring about the slow relations of the family.

Cite: "Usuki House / Tonoma" 14 Feb 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/49490/usuki-house-tonoma/>