We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Low/Rise House / Spiegel Aihara Workshop

© Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte

  • Consulting Architect: Peter Rose + Partners, OKB Architecture
  • Mechanical Engineer: Monterey Energy Group
  • Structural Engineer: Larry Cofer
  • Civil Engineer: WEC and Associates, Inc.
  • Geotechnical Engineer: Murray Engineers
  • General Contractor: Hunner Associates
  • Landscape Contractor: Terra Ferma Landscapes
  • Landscape Design: SAW // Spiegel Aihara Workshop, Megumi Aihara
  • A/V: Active Integration
© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

LOW/RISE HOUSE

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

Located on a half acre lot in the heart of Silicon Valley, the house reimagines the suburban housing type through interlocking bars of shared and private program. The composition re-appropriates the traditional forms of the California ranch house and farm tower as tools of environmental performance and social interaction, deployed to create variable density, natural ventilation, solar energy generation, day-lighting, and immersion into the site.

Floor Plan
Floor Plan

The clients, two professors with grown children, sought a house that could accommodate varying use patterns, creating an intimate environment for their own use as a couple, yet allowing for a spacious and integrated configuration for ten or more family members, and several hundred party guests. This complex programmatic request inspires the specific massing and siting of the building.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The first floor consists of two long and narrow structures that intersect in an open kitchen, providing distinct programmatic areas and settling into the tree-lined landscape, allowing yards to surround and permeate each room. Subtle rotations of the geometry assist in way-finding, as well as identification of the more public and more private functions. The private master suite opens into a fern garden in the eastern corner of the site, while large sliding glass doors suspend the living room within the landscape for family gatherings or larger events.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

A compact and vertical guest tower is sited at the western corner of the lot amongst tall evergreens, allowing for a more private guest experience, more compact floor plan, and the ability to effectively shut off (socially and energy-wise) the guest spaces zone by zone during typical daily use. Atop the 30-foot tower, a roof deck emerges through the trees, providing a unique vantage point of the structure below and the surrounding townscape.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

This spatial efficiency also provides increased energy efficiency. The high density of the guest spaces allows for stacked building systems that reduce resource consumption, while a hidden solar array over the horizontal spaces produces over 90% of the electrical demand of the house. Combined with the insulated glazing, radiant floor heat, passive cooling, and resilient natural materials, the house prioritizes sustainability in terms of both resources and living patterns.

Section
Section

Through an integral relationship between use, form, and material, the Low/Rise House responds sensitively to site, nature, and neighborhood, creating a new type of suburban living – both urban and rural.


Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Low/Rise House / Spiegel Aihara Workshop" 04 Apr 2014. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/493051/cotton-street-residence-spiegel-aihara-workshop/>