Mora River Aquarium / Promontorio Architecture

Architects: Promontorio Architecture
Location: Mora, Alentejo,
Project Team: João Perloiro, João Luís Ferreira, Paulo Perloiro, Paulo Martins Barata, Pedro Appleton
Collaborators: J. Cancela, A. Braga, R. Correia, S. Reis, R. Henriques
Client: Municipalidad de Mora
Contractor: Teixeira Duarte, SA
Site Area: 17 Ha
Constructed Area: 3.000 sqm
Construction year: 2004-2006
Budget: US $3,000/sqm
Photographs: João Morgado

The River Aquarium is located in Mora, a small municipality in the Northern Alentejo region. Given the need to shift regional development from the dependence of an increasingly weaker agriculture economy into the environmental tourism and leisure market, the municipality launched a design-and-build competition for an aquarium that could somehow embody the paradigms of biodiversity of the Iberian river.

Integrated in the Ecological Wild Park of Gameiro and bordering the Raia stream, the building stands amidst a secluded field of cork and olive trees removed from the more intense leisure and fishing activities of the river. The plot’s gently undulating topography forms a basin at the confluence of two small watercourses. Placing the aquarium at the edge of this quasi-natural retaining lake brought together the fundamental relation between its thematic contents and the presence of fresh water.

Given the blazing Alentejo sun and the need to create shade, the building was devised as a compact and monolithic volume with a pitched shelter of thin white pre-cast porticos with single spans of 33 metres, evoking the profile of the canonical Alentejo whitewash barns known as “montes”. The shading and cross ventilation systems along with the water circuits foster the reduction of cooling energy, the sustainable increase of humidity and the wellbeing of animal and plant life.

Standing on a massive concrete plinth with a built-in stairway-cum-ramp entry, the pitched shed veils a set of mute boxes that contain the programme, namely; reception, ticketing and shop, cafeteria, changing exhibits hall, documentation centre, research and education, live exhibits, multimedia and a small auditorium. Inside, the exhibition spaces tend to be dark, in order to minimize UV impact on the live exhibits and allow visitors an in-depth viewing of the aquariums. The outdoor void between these programme boxes and the pitched shed generates not only accelerated viewpoints onto the outside but also a promenade that culminates in the passage through a bridge over the lake which in itself is also a live exhibit of animals and plants collected and nurtured in the region.

The live exhibits, the main feature of an aquarium, reproduce, through complex life support systems, the habitat conditions of different regions allowing to exhibit side-by-side the various animals and plants. On the basement, these support systems guaranty stability of water temperature, ph, quality control and filtering for each habitat parameter, including a duct gallery below each exhibit to supply and monitor the water. For this building, the water is taken from a well on the plot, pumped into a deposit and regenerated after use. In addition, areas for animal quarantine, food preparation, laboratories, staff facilities, and logistics complete the technical floor.

Other than the in-situ concrete cast plinth and the white pre-cast porticoes, the programme boxes are built in polished finish plastered terracotta masonry with steel frames and varnished MDF carpentry. With a total built area of 2000 sq.-m, the Mora River Aquarium includes more than 500 live specimens and is expected to receive 200,000 visitors per year.

Cite: "Mora River Aquarium / Promontorio Architecture" 13 Aug 2008. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=4921>

2 comments

Share your thoughts