ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Steven Holl Architects
  6. 2005
  7. Planar House / Steven Holl Architects

Planar House / Steven Holl Architects

  • 01:00 - 8 August, 2008
Planar House / Steven Holl Architects
Planar House / Steven Holl Architects

Planar House / Steven Holl Architects Planar House / Steven Holl Architects Planar House / Steven Holl Architects Planar House / Steven Holl Architects +60

  • Architects

  • Location

    Paradise Valley, United States
  • Architects

    Steven Holl (design architect), Martin Cox (project architect), Tim Bade (schematic design), Robert Edmonds, Annette Goderbauer, Hideki Hirahara, Clark Manning (project team)
  • Structural Engineer

    Rudow & Berry
  • Mechanical Engineer

    Roy Otterbein
  • Civil Engineer

    Fleet Fisher Engineering
  • Electrical Engineer

    Associated Engineering
  • Landscape Architect

    Steve Martino & Associates
  • Area

    308.0 sqm
  • Project Year

    2005

From the architect. Sited in Paradise Valley with a direct vista to Camelback Mountain, this house is to be a part of, and vessel for, a large contemporary art collection. Great 20th-century works by Bruce Nauman, Robert Ryman, Jeff Koons and Jannis Kounellis are part of the collection, which includes important video artworks.

Constructed of tilt-up concrete, the flat and rotated nature of the walls merges with the simple orthogonal requirements for displaying art. Shape extensions and light and air chimneys connected to cooling pools articulate the planar geometry. From a courtyard experienced at the entry of sequence, a ramp leads to a rooftop sculpture garden-a place of silence and reflection.

Cite: "Planar House / Steven Holl Architects" 08 Aug 2008. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/4838/planar-house-steven-holl-architects/>
Read comments
Read comments