ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Poland
  5. KameleonLab
  6. 2012
  7. Black Cube House / KameleonLab

Black Cube House / KameleonLab

  • 01:00 - 5 March, 2014
Black Cube House / KameleonLab
Black Cube House  / KameleonLab, © Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski © Tomasz Zakrzewski © Tomasz Zakrzewski © Tomasz Zakrzewski +22

  • Architects

  • Location

    Wroclaw, Poland
  • Architect in Charge

    Kuba Wozniczka, Rafal Specylak
  • Collaborator

    Marek Wozniczka
  • Area

    235.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

The project demonstrates a total makeover of a typical polish family house from 70s of XX century.

Clients have bought a site with existing 2 storey small building and their main objective was to make this house almost twice as big, whilst incorporating the old structure of a building and to completely change the elevations

© Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

At the end of a “face lift” old white cube became a “black cube”.

Existing house was extended in two directions, towards garden and west site boundary, achieving extra space for a living room on the ground floor and new parents bed room with wardrobe on 1st floor.

© Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

The site is located in urbanized city zone in residential area of high density, where achieving privacy, so important for clients, was main project issue.

Following client wish to minimize possible views into the house form outside, front and side elevations have just a minimum number of openings which was compensated by few skylights and 5 meter height channel glass wall lightning up stairs and hallway.

© Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

House layout was reorganized to separate diferent zones in very regular mode.

Open plan on the ground floor is dedicated for whole family and their friends, whereas top floor is strictly private with parents rooms on one side of a house and kids in the other.

One of very important aspects of this project was to create smooth transition between house and landscaped area. From the garden side steel frame has been designed surrounding terrace and supporting projected “bedroom box”. This has created another space- somehow enclosed but already in the garden. Steel frame will serve as a construction for timber louvers or textile membranes to maximize privacy and create shade in summer months.

© Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

This “in between” zone will serve as a living room extension, where sliding glass facade make it possible to connect with outer space almost seamlessly. During summertime and spring this will be ideal for BBQ, garden party's and will serve as kids playground.

In the prospective terrace area there grew a tree which was intended to remain on the spot. Unfortunately, the tree was damaged during construction works and therefore it had to be cut out. The house owners decided to plant a new tree on that spot once the construction of the house is completed.

© Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

After carefully searching for adequate elevation treatment architectshave decided to clad this house with timber painted black,thanks to thisachieving very strong, almost “graphic” effect and same time using environment friendly materials.

To highlight 'empty parts' of the structure (where solid mass is subtracted)- entrance zone and terrace zone, colored and white render was used instead of timber.

Cite: "Black Cube House / KameleonLab" 05 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/482481/black-cube-house-kameleonlab/>
Read comments
Read comments