ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Marina Rubina
  6. 2012
  7. Quarry House / Marina Rubina

Quarry House / Marina Rubina

  • 00:00 - 11 January, 2014
Quarry House / Marina Rubina
Quarry House / Marina Rubina, © Halkin Mason Photography
© Halkin Mason Photography

© Halkin Mason Photography © Halkin Mason Photography © Halkin Mason Photography © Halkin Mason Photography +14

  • Interior Design

    Marina Rubina, Architect in collaboration with GMLM Design Giedre Miller
  • Landscape Architects

    Quercus Studio Jeff Charlesworth in collaboration with Lawrence Landscapes, Inc Nanci Angle, Senior Manager and Horticulturalist
  • More SpecsLess Specs

Winner of 2012 Merrit Award for Built Residential Project
(New Jersey chapter of the American Institute of Architects)

© Halkin Mason Photography
© Halkin Mason Photography

Quarry Street is located in the heart of Princeton, a 5-minute walk to Princeton University campus, public library, Art Council, shops, restaurants, and train station.  This new contemporary house fits well into the closely-knit John Witherspoon neighborhood: it is positioned close to the street maintaining a consistent urban street frontage.  The horizontal siding in the front picks up on the horizontal siding typical of the surrounding houses, while the alternating siding sizes, vertical siding, and large panels on other sides accentuate the playful and sculptural volumes of the house.  The cantilevered car port fits with the tradition of side driveways.  The front steps, porch and a large kitchen widow facing the street are well suited for conversing and waving to neighbors.

© Halkin Mason Photography
© Halkin Mason Photography

The house was an experiment in providing high quality sustainable residential development affordably. It was fabricated at a modular factory in less than a month, installed on site in one day, finished completely in about a third of the time it would take to build on-site. The modular manufacturers have perfected fabrication techniques to allow production of standard houses efficiently and at incredible speed. The Quarry Street House utilizes these best practices, but pushes the design to the next level: no need to standardize the design as long as standard fabrication methods are used.

© Halkin Mason Photography
© Halkin Mason Photography

Modular fabrication allows for minimal construction waste and easily achieves a tight exterior envelope. A high efficiency HVAC system and solar shading for large expanses of glass provide for minimal utility bills. Going beyond the stereotypical modular construction, the use of cantilevers makes for a more efficient structural system and creates porches and solar shading. The low slope roof is designed for green roof installation. This house is Energy Star Rated and is in the process of receiving its LEED Gold certification.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The Quarry Street House is designed to accommodate the current needs of a young family and provide for future changes.  It consists of about 2,000 sq.ft main house and a 500 sq.ft. studio suite.  The ground floor accommodates the living, dining, kitchen spaces and a home office.  Second floor bedrooms open to a play loft for the family’s two young boys that in the future could serve as their study space. The central sculptural stair takes advantage of the shift between the modules set at an angle and dynamically engages the double story living room and loft above. The separate studio suite could serve a variety of functions from a residence for a visiting family member, an au pair suite, or a small business office.

The house and studio are oriented in opposite directions for privacy, but merge to shape and shade the outdoor space. The backyard is landscaped to function as an outdoor room that allows the intimate interior spaces to expand visually and physically with large operable glazing.


Cite: "Quarry House / Marina Rubina" 11 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/465753/quarry-house-marina-rubina/>
Read comments