We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House Varanda / Carla Juaçaba

© Fran Parente
© Fran Parente
  • Architects: Carla Juaçaba
  • Location: Barra da Tijuca, Rio de Janeiro - Rio de Janeiro, Brasil
  • Area: 140.0 m2
  • Year: 2007
  • P: Fran Parente

© Fran Parente © Fran Parente © Fran Parente © Fran Parente

  • Trainees: Joana Ramalhete, Nina Lucena
  • Ingeneer: Pirajá
  • Metalic Structure: D´angeli serviços de engenharia Projeto de instalações: Simon Merheb
  • Installations: Simon Merheb
  • Lightning: Joana Marcier
  • Site Area: 1123
  • Providers: Pisoarte, Vidrospel, Trelicon, Telhas Tuper
© Fran Parente
© Fran Parente

From the architect. A house made for the granddaughter of great architect Sergio Bernardes and a Colombian artist was a challenge. At first they wanted the house to have characteristics of Casa Lota made by his grandfather in 1950, from which we kept some materials such as the ceiling. The development of the project was very interactive.

© Fran Parente
© Fran Parente

The house divides the field into two lengths, the skylight (24mx .60 m) is a feature that accentuates that division. This implementation was the beginning of the project. The primary objective was to preserve the centenary trees.

The vision goes beyond the house, the walls are glass. The parallel solid walls doesn´t interrupt the vision.

© Fran Parente
© Fran Parente

The living room is in the center, the rooms at the ends. The center of the house is a terrace when open. Brazilian homes all have a terrace as the most important place of socializing, in this case it is already one.

The roof, designed in 1.5 m beyond the glass wall offers protection in the main facades.

What brings intimacy to that glasshouse is the immersion in nature. The light imprint the passage of the day on the parallel walls.

he structure of steel was built in 15 days. The cover is of zinc-aluminum tiles, sandwich, was placed in one day.

© Fran Parente
© Fran Parente

The geography of the region, below the mountain and subject to flooding, were the reasons for the suspension of the floor at 80cm.

The Project is clearly a reference to Farnworsth´s house by Mies Van der Rohe with its calm presence in a site that should have remained untouched.

Plan
Plan
Cite:"House Varanda / Carla Juaçaba" [Casa Varanda / Carla Juaçaba] 19 Dec 2013. ArchDaily. (Trans. Castro, Fernanda) Accessed . <http://www.archdaily.com/459343/house-varanda-carla-juacaba/>