Casa Kimball / Rangr Studio

© Hilary Ferris White

Architects: Rangr Studio
Location: Cabrera, Dominican Republic
Design Team: Jasmit Singh Rangr, Eivind Karlsen, Josh Weiselberg
Construction: Paradise Investments, Rolando Widman
Project Area: 1,000 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Hilary Ferris White

ground floor plan
ground floor plan

A New York based client commissioned Rangr Studio to design a Caribbean get-away large enough to accommodate his family and groups of friends. Located on the rural North coast of the Dominican Republic, the design sought to create a contemporary house within the basic construction means and materials locally available. The structures are reinforced , clad with a local Coral . The windows, made by local carpenters with a dense hardwood, pivot on automobile wheel bearings.

© Hilary Ferris White
© Hilary Ferris White
© Hilary Ferris White

The buildings are designed to protect from views of neighboring lots, heightening the experience of the vast horizon beyond. The interior spaces merge with exterior, and allow cooling ocean breezes under shade from the sun, eliminating the need for air conditioning. A 45m long infinity edge pool creates a seamless edge of water in front of the ocean, hiding terraces at cliff edge that allow the experience of the ocean’s roar as waves break on the cliff face below.

Cite: "Casa Kimball / Rangr Studio" 03 Jan 2010. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=45140>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Before anything else, compliments to the photographer, Hilary Ferris White. Many of these shots show a rare eye for composition, and they were obviously done on the fly. The main photo is a masterstroke.

    Conceptually this is a tour-de-force. I can’t recall when I have last seen anyone put together a parti with an equally daring and forceful composition. The use of the materials palette is simply breathtaking and the juxtaposition of texture is as powerful as it is unexpected.

    There are just a couple of elements that I find puzzling. The shot of the entrance shows two perforations above and two slit windows in the supporting “pedestal” that feel like an unresolved part of the composition. I find myself wishing that the column wasn’t there, and thinking how great this volume would have looked cantilevered. Also, the irregularity of this area seems less dynamic, and more arbitrary than the rest. The brise soleil motif (which reminds me of Eileen Gray’s lacquer screen) is such a screaming success that I wonder if it needs the competition from these perplexing voids on the second level near the entry.

    Otherwise my only questions are about details. In the bedroom a successful effort was made to achieve a floating effect for the massive coral wall by using carved reveals. To my eye the effect is spoiled a bit by the a/c grate stuck in the middle of it. It seems to me that a more elegant solution could have been reached for architecture of this magnitude.

    Overall, this is an incredible project.

    Terry Glenn Phipps
    http://www.facebook.com/tgpart

  2. Thumb up Thumb down 0

    I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website. Reading this information So i am glad to exhibit that I have an incredibly just right uncanny feeling I found out just what I needed. I so much undoubtedly will make sure to do not fail to remember this web site and provides it a glance regularly.

Share your thoughts