ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. The Netherlands
  5. Studioninedots
  6. 2013
  7. De Burgemeester / Studioninedots

De Burgemeester / Studioninedots

  • 01:00 - 18 November, 2013
De Burgemeester / Studioninedots
© Peter Cuypers
© Peter Cuypers
  • Architects

  • Location

    Burgemeester Pabstlaan, Hoofddorp, The Netherlands
  • Design Team

    Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl.
  • Project Team

    Max Meijer, Eliano Felício, Chun Leung.
  • Area

    4700.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Peter Cuypers © Peter Cuypers © Peter Cuypers © Peter Cuypers +27

  • Contractor

    Ouwehand Bouw
© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

From the architect. We space. That’s our name for this communal area at the heart of the building. It’s a place that brings people together. Out of the concrete floors we carved a 14-metre-tall void that houses a giant staircase that cuts diagonal lines through the void as it makes its way upwards, linking the different floors to one another. Now people are on the move, making their way back and forth on the timber steps. Some of them linger for a chat, and there’s space on the broad treads to sit for a moment. The sound of chatter and the aroma of coffee from the café below now fill the hall. Most of the office space has already been leased, bringing the building back to life once again.

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

De Burgemeester was part of the ‘cloud’ of blue foam models on show in the Dutch pavilion at the 2010 Venice Architecture Biennale. In an exhibition entitled Vacant NL, the pavilion housed a vast model that depicted all the unoccupied buildings in the Netherlands. The exhibition proved confrontational for the way it captured the sheer scale of empty space and rendered it visible at a glance, and for the conclusion expressed: the era of growth is finished, and scarcely anything more needs to be built.

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

At the same time, that sea of blue also contained a promise. Vacant NL posed a creative challenge to architects: discover the potential of these buildings; adapt them for our era of economic stagnation and population decline; transform them, temporary or otherwise, into flexible and sustainable structures; to ensure a new appreciation of these buildings.

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

What’s more, the crisis offers opportunities. The pressure of cost-cutting measures creates scope for other values. More does not necessarily mean better, and that’s something increasing numbers of people are coming to realize. Born out of the idea of cutbacks and facilitated by the internet, a flourishing culture of sharing has emerged. Thanks to Greenwheels, Peerby and Airbnb we borrow and rent cars, tools and even homes from one another. People in more and more cities are setting up resident associations to make their neighbourhoods more sustainable. And vacant sites are taken as ‘test sites’ for new spatial developments such as urban farming. The sense that ‘everybody for himself’ no longer works, and the feeling that we can really achieve something by joining forces, is gaining widespread support. And, just as important: we’ve come to realize that it’s all much more fun together.

De Burgemeester / Studioninedots, © Peter Cuypers
© Peter Cuypers

The renovation of De Burgemeester is a response to these developments. Ymere housing association granted the building a new life as an office complex and in 2012 asked us to draw up a proposal. But the persistent crisis thwarted that ambition; it turned out to be unfeasible for a single client to occupy the entire building. That’s the reason it was decided to team up with an investor called Lingotto and turn the building into a multi-tenant complex.

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

Since office space with all sorts of extra amenities was no longer a realistic option with a lower budget, we completely changed our original proposal. Workspaces are fitted out without any frills so that we could channel more resources into one spectacular, shared amenity that boosts the whole building. The sculptural staircase, a social space where people can meet, a place that connects people to one another both literally and figuratively. The staircase as a tool for communication, lends the building a collective identity. As a vertical lobby that offers views of all floors, it tells occupants that they are part of a larger world. And precisely that feeling is the major quality of the renovated building.

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

On top of that, we maximized those qualities that De Burgemeester already possessed: views of the surrounding neighbourhood and generous amounts of daylight. The openness and transparency achieved through the addition of glass partition walls and the voluminous atrium ensures views to the outside from almost everywhere within. Suspended ceilings have been removed to reveal the authentic concrete floor with T-beams. Now this rough, column-free load-bearing structure determines the atmosphere.

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

The timber-clad stairs and banisters add warmth to the interior. The staircase is constructed of steel and wrapped with simple sheets of plywood with a transparent varnish finish. Custom-made railings are milled from the same sheets using an affordable industrial technique that lends the result an almost handcrafted appearance.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "De Burgemeester / Studioninedots" 18 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/448970/de-burgemeester-studioninedots/>
Read comments

2 Comments

haryo · February 07, 2014

Well....Neo will be lost in those staircases looking for the landline...

Kevin · November 19, 2013

What is Neo from the matrix doing in the first image ?

Yijun Wu · November 19, 2013 11:34 PM

How are you? Mr. Anderson.

Patrick H · November 19, 2013 10:46 PM

Looks more like an Agent... I need an exit, quick! Where's the nearest land line?

···

Comments are closed

Read comments