Pekapeka House / Parsonson Architects

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Architects: Parsonson Architects
Location: Pekapeka Beach,
Project Team: Gerald Parsonson, Tim Lovell
Structural Engineer: Spencer Holmes Consulting Engineers
Builder: Northface Construction
Project Area: 156 sqm
Project Year: 2008
Photographs: Simon Devitt

© Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt

This holiday home is an exploration in how to create a building of both a strong architectural character and economy.

floor plan
floor plan
© Simon Devitt
© Simon Devitt

We have used simple modular construction techniques combined with a very simple form. The plan is a rectangle and is divided into 3 parts, the solid bedroom forms at each end support a floating roof over the living space in between.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
© Simon Devitt
© Simon Devitt

This layout allows the living room to face both east to hills and west to the sea. It allows sun into the house throughout the day, for passive solar heating of the concrete slab and creates a sheltered outside space on the east side that still keeps a strong connection to the western sea views.

Cite: "Pekapeka House / Parsonson Architects" 25 Dec 2009. ArchDaily. Accessed 19 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=44714>
  • Rory

    What a fantastic little project. Not too far off a perfect spot for me. I love the 50′s batch feel of the interior. Well done.

    • 2087

      8错8错啊~~~~~很漂亮啊~~

  • http://twitter.com/xirclebox/status/7044535652 xirclebox

    Pekapeka House / Parsonson Architects http://bit.ly/5TKPk8 (via feedly)

  • knt

    That gutter is off the mudda f****n’ hook!

  • Pingback: Holiday House – Pekapeka House by Parsonson Architects | Homey Designing

  • http://twitter.com/nicholaspatten/status/7114455156 Nicholas Patten

    I'd Live Here: Pekapeka House. http://bit.ly/8sf9OL

  • Michael Alvanos

    I think that gutter detail is amazing as well. The house is amazing!

  • Michael

    I guess I’m in the minority about the gutter/downspouts. It would have been nice to wrap the gutter back around the sides of the overhang and mount the downspouts flush against the exterior wall. That would have preserved the cantilevered appearance of the overhang, and not obstructed the views from the interior.

    Great design though.

  • Pingback: escoret.net » Dan ketika mimpi dimulai dari wallpaper