We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Centauro Concept Store / AUM Arquitetos

  • Architects: AUM Arquitetos
  • Location: São Paulo, Brazil
  • Architect: André Dias Dantas, Bruno Bonesso Vitorino, Renato Dalla Marta, Ana Maria Montag, Maíra Baltrusch
  • Client: Grupo SBF
  • Area: 830.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Bebete Viegas

© Bebete Viegas © Bebete Viegas © Bebete Viegas © Bebete Viegas

From the architect. The project for a concept store for Centauro at Shopping Cidade Jardim in São Paulo, Brazil, exploit some strong elements that the brand already has. The idea started from a design that shows, somehow, similarity to the existing brand and not a complete rupture.

The use of the red and white colors, which are characteristics of the brand, and exploring the race track, which exists in all stores, were important elements in the new project.

The fundamental concept that guided the work was the creation of continuous areas that could be deformed and turned into structural elements of the store or even product supports, breaking the regularity of the space.

© Bebete Viegas
© Bebete Viegas

For the coating of walls and ceilings, we used successive rings of white aluminum composite material of 1.25 m, arranged diagonally both vertical and horizontal, forming no parallel plans. These plans support products and allow an indirect lighting, creating a large box of light. The inclination of the panels also gives a better view of products behind glasses.

© Bebete Viegas
© Bebete Viegas

The red track is another prominent element of the project. We treat it as an area that spreads through the store and becomes unusual and impressive elements. At the junction of the two axes, practically in the heart of the area, appears in the lining of the mezzanine, emphasizing the strength of the brand and becoming a corporate identification element. From this centre it covers the walls at the background of the store, turning on to a ladder. The red area surrounding the mezzanine, showing up in the upper deck and the lining in the lower deck, becomes part of the counter box and a vertical plan that set the limits to the fitting room area.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Centauro Concept Store / AUM Arquitetos" 25 Dec 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/44399/centauro-concept-store-aum-arquitetos/>