Etable De Stabulation Libre / LOCALARCHITECTURE

Courtesy of

Architects: LOCALARCHITECTURE
Location: , Switzerland
Area: 470 sqm
Photographs: Courtesy of LOCALARCHITECTURE

Courtesy of LOCALARCHITECTURE

From the architect. In 2003, two farmers commissioned Localarchitecture to design free-stall barn for 30 cows. The client wanted a contemporary building design that would nevertheless fit within the budget allocated by the federal authorities to this type of construction. Other criteria included the requirement to meet the standards governing organic production. The cowhouse is to be the final part of the infrastructure of the “Cerisier”, a large agricultural estate in the Jura, set at the heart of an idyllic landscape of fields, pastures, forests and mountain valleys. The brief for the design was to minimise earthworks and provide a balance of cuts and fills. It was to be positioned near the existing farm, delineating an external space set aside for the livestock it houses.

Courtesy of LOCALARCHITECTURE

Keen to design a project that would be respectful of the development of local architectural form, the architects conducted a detailed analysis of the farm typologies present in the region. They identified two types. The earliest is characterised by a roof ridge set perpendicularly to the contour lines, creating building facades that are generously open to the valley. However, the disadvantage of this model is that it makes any enlargement problematic.

As agriculture became more mechanised, therefore, this layout was gradually replaced by a more flexible typology, with a roof ridge running parallel to the contour lines and side gables designed to facilitate extension. By combining these systems, the architects have created a synthesis of the different traditions, giving them a contemporary shap in a new identity. In its ambivalence, the building designed by Localarchitecture becomes an element that unifies the surrounding constructions. At a different scale, this unifying dynamic is repeated through the balance between the gentle slope of its roof and cornices and the mountain crests around it.

Courtesy of LOCALARCHITECTURE

Both client and architects share a common commitment to sustainable development, reflected in close collaboration on the choice and application of the materials. The building’s structural dimensions were therefore calculated to take account of the timber available in the nearby forest. And the construction details were worked out in such a way that the client himself could complete the final stages of the building, and would thus be able to carry out any subsequent replacement work. In addition to the ecological advantages, the use of timber made it possible to develop a bearing structure to match the local tradition of the ramée – a large area of open-work wood strips that provides natural ventilation – and to implement simple details to resolve the complex problem of the building’s geometry.

Section
* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Etable De Stabulation Libre / LOCALARCHITECTURE" 30 Oct 2013. ArchDaily. Accessed 28 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=442813>