Villa M / Niklaus Graber + Christoph Steiger Architekten

© Dominique M.Wehrli

Architects: Niklaus Graber + Christoph Steiger Architekten
Location: Lake of Lucerne,
Year: 2007
Photographs: Dominique M.Wehrli

Collaborator: David Zimmermann
Site Manager : Andrea Blättler
Structural Engineering: Joseph Schwartz
Electro Planning: Geltech AG, Hochdorf
Hls Planning: Ingenieurbüro M.Stolz, Zug
Building Physics: Ragonesi Strobel Partner

© Dominique M.Wehrli

From the architect. The location and the volumetric organisation of the villa interpret the specific qualities of the site on both a larger and a smaller scale. The topography of the land, which slopes gently down to the lake, the incomparable view and the sunny position generate a multi-structured building that divides the linear plot of land into different areas. Forecourt, court terrace and shore zone form a sequence of specific venues that accompany the inhabitants and visitors from the roads to the lake. The vertical staggering and the expansion of the building respond in a subtly differentiated way to the different neighbourhoods and inner and outer views while achieving precise settlement in the land.

© Dominique M.Wehrli

The potential of the varied programme of rooms develops in an interesting interplay for interior and exterior areas that are organised as a spatial sequence. Various building sections destined for specific functions are interwoven while at the same time creating specific places with their own identity and mood.

Floor Plan
Cite: "Villa M / Niklaus Graber + Christoph Steiger Architekten" 16 Oct 2013. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=438435>
  • Hanna Kowalewska

    Can you write few words about the window’s sun protection system ? Looks very modern and functional