ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. France
  5. TRANSFORM
  6. 2012
  7. Ilot Bois Soleil / TRANSFORM + 109 architect(e)s

Ilot Bois Soleil / TRANSFORM + 109 architect(e)s

  • 01:00 - 14 October, 2013
Ilot Bois Soleil / TRANSFORM + 109 architect(e)s
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

© Philippe Ruault © Philippe Ruault © Philippe Ruault © Philippe Ruault +30

  • Client

    OPPIDEA
  • Main Contractor

    SATOB CONSTRUCTION BOIS
  • Consultants

    SECA (thermal studies), SATOB (structure)
  • Quantity surveyor

    ALAYRAC
  • Landscape

    agence POLES
  • Rendering Picture

    Scalène ©
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

The main goal of this project is to bring to collective housing some qualities of the individual dwelling. The buildings are designed as the juxtaposition of houses. The shared spaces are all external and far from the flats in order to preserve intimacy. The main footbridge allows people to cross a garden at 3m above ground level, between tree branches.

Ilot Bois Soleil / TRANSFORM + 109 architect(e)s, © Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Each of the 35 flats has double orientation with its living-room facing south and its bedrooms facing north. A large number of the housing units are duplexes, the double height of the living-room being more or less closed depending on the desires of the buyers. Each living room is extended outside by a private external space large enough to eat outside.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

The car park is external, for cost reasons. The nearest parkings are hidden behind a fishnet on which some vegetation will grow. The project is linked to the subway station by a pedestrian path. At the entrance to the site, a large number of bicycle parking spaces are provided, for both residents and visitors.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

The whole project, including its structure, is made of wood, using a platform frame system, which led to a shorter construction time. The fact that the whole structural frame was designed with the construction company has lowered the cost of construction, the production of good quality, affordable housing being one of the main targets of the client.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

The global environmental design is based on simple concepts: the buildings are very compact, with a low ratio of façades. The south façades are very open, north façades very closed.

Plan
Plan

Efficient boxes instead of using sophisticated systems: the insulation is very effective and air insulating has been tested. Hot water is provided by solar panels on the roofs and large areas of photovoltaic panels were installed and sold to an external company in order to lower the cost of the buildings. The projet has received the BBC (Low energy consumption buildings) label.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Ilot Bois Soleil / TRANSFORM + 109 architect(e)s" 14 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/437329/ilot-bois-soleil-transform-109-architect-e-s/>
Read comments

1 Comments

Patrick H · October 14, 2013

The elevated walkways will be awesome once the trees have grown to full size.

···

Comments are closed

Read comments