Bassett Road / BOX Living

  • 01 Oct 2013
  • Houses Selected Works
© Emma-Jane Hetherington

Architects: BOX Living
Location: ,
Team: BOX Living
Area: 160 sqm
Year: 2013
Photographs: Emma-Jane Hetherington

© Emma-Jane Hetherington

From the architect. At the bottom of a sheer slope, in a sunny enclave sits this 4 bedroom family home. This modernist post & beam construction was designed and built by BOX Living, a New Zealand company of architects and builders who specialise in modular design & build. The post & beam forms the exoskeleton of this rectilinear structure.

© Emma-Jane Hetherington

The frame is then infilled with double glazed joinery or wall panels, clad in rusticated cedar and stained dark. The cantilevered top section provides shade for an external terrace below which leads out to the pool and flat lawn. BOX prefers to use engineered timber rather than steel in its constructions, and this lightweight system is particularly suited to New Zealands sloping lands and seismic zones.

© Emma-Jane Hetherington
Cite: "Bassett Road / BOX Living" 01 Oct 2013. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=433119>

2 comments

Share your thoughts