We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Cube house / AR Arquitetos

  • Architects: AR Arquitetos
  • Location: Sao Paulo - São Paulo, Brazil
  • Architects: Marina Acayaba, Juan Pablo Rosenberg
  • Contractor: Construsil S.A.
  • Width Of The Road: 2.60 m
  • Project Area: 92.50 sqm
  • Area: 92.5 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Maíra Acayaba

© Maíra Acayaba © Maíra Acayaba © Maíra Acayaba © Maíra Acayaba

From the architect. INPUT 01
House in a village in the neighborhood of Pompeia, São Paulo, Brazil.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

INPUT 02
Residence for a couple without children;
Kitchen as the heart of the house = living and kitchen integrated;
Host friends often and wish to have a baby soon = 03 bedrooms
The couple studies and work at home = office with large library
They grow many kinds of plants = outdoor areas
Very close neighbors

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

CONTRADICTION 01
A large house in a small plot

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

CONTRADICTION 02
He wants maximum privacy, she wants an open house with garden (clear and airy)

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

OUTPUT 01
The house was closed to the street and opened into the lot, creating a microclimate.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

OUTPUT 02
Maintain the threshold of the demolished old house (+0.90 m), creating a basement, which houses the library and office with a complete bathroom, convertible to guest-room. From there, the street is seen from an unusual point of view with the sky over the desk.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

VOLUME 01
A cube of about 6 X 6 X 6m placed in the center of the lot, twinned on both sides, opens onto two yards, front and back, allowing maximum use of land with preservation of outdoor areas as extensions of the house.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

VOLUME 02
Another cube of 3 X 3 X 3m, uncovered, posed in the front setback, as an extrusion of the main one, completes the house volume, defining the garage void. It comprehends the front courtyard opened to the living-room and also accomodates the laundry.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

RESULT 01
Once the house is opened onto both front and back yards, internal and external areas are merged, without loss of privacy. It means maximum use of the plot, providing abundant natural lighting and ventilation.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

RESULT 02
Ideal distribution for intimate, social and work spaces, allowing concurrent activities without interference.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

RESULT 03
A large space in a small house.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Cube house / AR Arquitetos" 07 Dec 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/42910/cube-house-ar-arquitetos/>