The Fragrance Kitchen / ARCHJS

  • 22 Sep 2013
  • Retail Selected Works
© Nelson Garrido

Architects: ARCHJS
Location: Al Hamra Tower & Mall, Al-Shuhada Street, ,
Architect In Charge: Jassim Al Shehab
Area: 60.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Nelson Garrido

© Nelson Garrido

From the architect. Jassim Al Shehab  Architects have created an innovative perfume house located in Kuwait’s prestigious shopping destinations, Al Hamra Mall.  The Fragrance Kitchen, commonly known as ‘TFK’, is a thought through concept aimed to enhance the typical retail experience.

Diagram

The Journey of the retail experience begins as it captivates the consumer with its minimal and discreet exterior appearance. The Signage, TFK, is extruded and backlit upon the dark façade of the entrance to create a sense of contrast to attract passing shoppers.

© Nelson Garrido

As the consumer walks in they are struck with the seductive, sensual, and directed ambience of the shop. They are initially drawn to the spectacular wooden wall display consisting of 500 laser cut wooden pieces designed to emulate the smoke of Arabian incense; recognized as bukhoor in the Arabic language. This wall display highlights a specific line of the products resting on a backlit surface carefully aligned under a parallel direct light.

© Nelson Garrido

The perfumes are elevated by a customized metal stand meeting ones eye level to enhance the interactivity level between the product and consumer. The feature of the laser cut wooden pieces carries through from the wall to the ceiling of the shop space guiding to a

© Nelson Garrido

The consumer is then further drawn towards the multimedia black mirror wall reflecting the wooden wall display. Containing 10 L.C.D screens above back lit counters showcases the more exclusive collection with each screen dedicated for each perfume.

© Nelson Garrido

Moreover, the plan reflects a more symmetrical layout. With the back portion divided with a wall to segregate the service area from the private area. The private area is meant to provide a more intimate experience with the customer featuring a large centered table. A brighter ambience with a softer material selection of reflective brass and backlit sheer curtains behind clear glass panels subdue the boundary space.

Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Fragrance Kitchen / ARCHJS" 22 Sep 2013. ArchDaily. Accessed 26 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=428820>

1 comment

Share your thoughts