We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Winsomere Cres / Dorrington Architects & Associates

  • Architects: Dorrington Architects & Associates
  • Location: Westmere, Auckland, New Zealand
  • Builder: Precision Projects
  • Area: 400.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Emma-Jane Hetherington

© Emma-Jane Hetherington © Emma-Jane Hetherington © Emma-Jane Hetherington © Emma-Jane Hetherington

© Emma-Jane Hetherington
© Emma-Jane Hetherington

From the architect. A contempory home incorporates the charming but time-worn house, and capitalises on the stunning views on offer.

© Emma-Jane Hetherington
© Emma-Jane Hetherington

The original house on this waterfront site was a double-skin brick bungalow with warren-like rooms and little connection with the foreshore. The clients liked the traditional detailing of the existing house but wanted to maximise the aspect and views.

© Emma-Jane Hetherington
© Emma-Jane Hetherington

Philosophically, a renovation was preferred to a new build and as a result, the focus of the design was on an amalgam of the old and new structures.

© Emma-Jane Hetherington
© Emma-Jane Hetherington

Formally the house comprises two exisiting and two new blocks, linked by the hallway, foyer and stairs. The existing blocks contain two brick-clad and lined bedrooms, an office and an original art deco bathroom. The new blocks contain the living spaces in a zinc-clad apexed void, and the master suite in a cedar-screened block. These sit on a lower level plinth, which houses a guest bedroom, bathroom, laundry and media room.

© Emma-Jane Hetherington
© Emma-Jane Hetherington

The original brickwork has been stripped back and painted white as part of the re-presentation of the old house, and is further enhanced by the refinished interior doors, double-glazed existing lead-light windows and timber details.

© Emma-Jane Hetherington
© Emma-Jane Hetherington

The house is directed to the view and is arranged so that, on entry from the street, there is a natural progression from the original house through to the new. From the foyer, stairs lead down to the living areas, and the asymmetrically framed view is revealed.

Plan
Plan
Cite:"Winsomere Cres / Dorrington Architects & Associates" 17 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/426212/winsomere-cres-dorrington-architects-and-associates/>