Mazan / de-so

  • 02 Sep 2013
  • Hotels and Restaurants Selected Works
© Hervé Abadie

Architects: de-so
Location: Mazan,
Project Architects: Olivier Souquet, Mathieu Labardin
Area: 1740.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Hervé Abadie

Collaborators: NathalieCapelli
Acoustics: Altia
Structural Engineering/ Timber Envelope: GaujardTechnologie
Mechanical/Plumbing/ Electrical Engineering: MTC
Graphic Design: FUGA
Scenography: Architecture et Technique

© Hervé Abadie

From the architect. The ‘boiserie’, which translates asThe Wood work is a multi-function event center with a 1000-person capacity. The building emerges from the striped viticultural landscape of Provence, France, and is dominated by the giant Mount Ventoux. It is a unique example of timber and straw-bale construction.

Diagram

The program is split between two volumes to soften its impact on the surroundings and rupture its scale. The Entry Pavilion is a low horizontal building inspired by the region’s dry-stone terraced retaining-walls called restanque in French. This pavilion opens out toward the landscape. In the background, a 12-meter inclined cedar shading façade protects the plastered exterior walls of the concert hall. The angle of the timber skin references the slopes of Mount Ventoux and creates a silhouette that communicates the civic nature of the meeting hall.

© Hervé Abadie

The sloping filter is made from slats of silver-grey cedar which project animated shadows onto the ochre-colored planes of the hall. This double facade creates depth and a vibration of color and light. At night, the building is lit between the two skins, transforming it into a glowing lantern.

© Hervé Abadie

The concert hall’s atypical interior mirrors the exterior with the timber slats on the walls and ceiling using the same rhythm. The exterior wood is essentially turned inside-out to re-express the majestic volume. This timber ambiance evokes the traditional French community hall, and is ideal for a variety of possible configurations. The space is equipped with folding bleachers. It can be lit naturally or completely shaded from daylight. The use of wood and straw-bale insulation results in a versatile acoustic environment.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Mazan / de-so" 02 Sep 2013. ArchDaily. Accessed 16 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=422452>

Share your thoughts