ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Gaurav Roy Choudhury
  6. 2013
  7. Lateral House / Gaurav Roy Choudhury

Lateral House / Gaurav Roy Choudhury

  • 01:00 - 26 August, 2013
Lateral House / Gaurav Roy Choudhury
Lateral House / Gaurav Roy Choudhury, © Tina Nandi
© Tina Nandi

© Tina Nandi © Tina Nandi © Tina Nandi © Tina Nandi +24

  • Architects

  • Location

    Bangalore, Karnataka, India
  • Contractors

    LISA and Ravikumar, Plumbtech Engineers, ACHU P. Enterprises
  • Area

    3600.0 ft2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Tina Nandi
© Tina Nandi

From the architect. Lateral House is located in a Bangalore and has been built for a young family, which looked to me for something pure. The brief however had a strict adherence to keep costs low and to abide by numerous Vaastu principles.

© Tina Nandi
© Tina Nandi

The attempt was to create a sculptural space which along with being bright and airy, segregated public and private spaces, played dramatically with scale and proportion and lastly and very importantly allow for a self sufficient unit which absorbs Bangalore's beautiful climate even if the sites next door were to be built a foot away from it. (A growing trend in Bangalore)

© Tina Nandi
© Tina Nandi

The parking lot is hidden away below a mezzanine level as a ramp leads to the center of the house where the main door is located. The public spaces of the living, dining and guest bedroom are located at the lower level. As you climb up to the upper levels, the sanctity of privacy and the scale of the house increases.

© Tina Nandi
© Tina Nandi

The mezzanine becomes the mid level combining with the lower and upper level (more private) superfluously, yet maintaining the strict visual connects of entitled privacy of each, i.e. light and sky for the living and light and view for the upper level. The mid level opens into the north facing courtyard (above the car park), the heart of the house.

© Tina Nandi
© Tina Nandi

The house gets its light, ventilation from this garden/ courtyard as the bedrooms wrap around it. It is here where every day and night seeps into the house in their difference over the changing seasons. Height has been used as a privacy element and the staircase as an element of dramatic transformation. The brick facades on the elevations and courtyard express the house's subtle relationship with the outside, as the projecting bricks cast varying shadows each day peculiar to that moment. The lateral house embellishes itself with simplicity and subtle beauty.

Floor Plan
Floor Plan
Cite: "Lateral House / Gaurav Roy Choudhury" 26 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/419780/lateral-house-gaurav-roy-choudhury/>