We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Lee House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Eduardo Glycerio

  • Architects: Studio MK27 - Marcio Kogan, Eduardo Glycerio
  • Location: Porto Feliz - São Paulo, Brazil
  • Collaborators: Carolina Castroviejo, Maria Cristina Motta, Mariana Simas, Oswaldo Pessano
  • Project Team: Gabriel Kogan, Lair Reis, Renata Furlanetto, Samanta Cafardo, Suzana Glogowski
  • Area: 900.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: FG+SG - Fernando Guerra

© FG+SG - Fernando Guerra © FG+SG - Fernando Guerra © FG+SG - Fernando Guerra © FG+SG - Fernando Guerra

  • Interior Design: Diana Radomysler
  • Technical Drawings: Eduardo Chalabi, Ricardo Ariza
  • Landscape Architect: Gil Fialho
  • Structural Engineering: Benedicts Engenharia – Eng. Eduardo Duprat
  • Construction Manager: SC Consult - Eng. Sérgio Costa
  • Contractor: Gaia Construtora - Eng. Renato Luis Gonçalves, Eng. Eduardo Busin
  • Site Area: 9000 sqm
© FG+SG - Fernando Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra

With the façade radically horizontal, the Lee House is organized in a single volume ground-floor site. All of the rooms therefore, establish a strong relationship with the external, opening out to the garden. The spatial continuity with the living room is larger: all of the windows are recessed creating an extension of the external space, with a large veranda. The living room then prolongs the pool deck and crosses to the other side of the lot.

© FG+SG - Fernando Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra

These solutions are fit for the climate, the interior of the State of São Paulo, in the Brazilian southeast, which has elevated temperatures almost every day of the year. Strategies of traditional ambiental comfort of vernacular architecture and even Brazilian modern was used. The living room has cross-ventilation, which greatly lowers the internal temperature and the other rooms are protected by wooden muxarabis panels placed on sliding doors which filter the Sun without removing the ventilation.

Floor Plan
Floor Plan

The front veranda is delimited by a foyer in the façade revealing two wooden boxes divided by the social area. The kitchen opens to the living room, encrusted in one of the boxes that hold the utility areas. The bar opens out to the social area and is contained in the box that holds the bedroom as well. At the end of the corridor of the bedrooms, which can also be accessed from the outside of the house, there is a spa delimited by external walls and composed by a gym room, a sauna and a small outdoor pool encircled by the deck.

© FG+SG - Fernando Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra

Besides the wood of the wooden boxes, the house is clad by White mortar and the internal patio of the spa is encircled by stones. The few materials used by the Lee house and the simple organization of the program create a minimalist atmosphere that extends from the outer to the inner areas of the house.

© FG+SG - Fernando Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra
Cite:"Lee House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Eduardo Glycerio" 26 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/419521/lee-house-studio-mk27-marcio-kogan-eduardo-glycerio/>