ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Alberto Campo Baeza
  6. 2008
  7. The Olnick Spanu House / Alberto Campo Baeza

The Olnick Spanu House / Alberto Campo Baeza

  • 01:00 - 19 August, 2013
The Olnick Spanu House / Alberto Campo Baeza
The Olnick Spanu House / Alberto Campo Baeza, © Javier Callejas
© Javier Callejas

Courtesy of Alberto Campo Baeza © Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas +15

  • Collaborator

    Ignacio Aguirre
  • Structural Engineers

    MICHAEL P. CARR, P.E.
  • General Consultants

    Massimo & Lella Vignelli
  • More SpecsLess Specs
Courtesy of Alberto Campo Baeza
Courtesy of Alberto Campo Baeza

From the architect. The place is of profound tranquility where after a day of rain and fog an intense light reflects in the stilled mirror of the majestic Hudson River´s deep waters.

A place where twilights are a thousand colors as the water breaks into a thousand reflections. A place where the air is clean and calm, and mild. One could say a place that is very close to heaven.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

In this impressive place, we establish a plane, a platform that underlines the landscape before us, seeking to enhance it.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

A large long box is thus built, 122 feet long by 54 feet wide by 12 feet high, with sturdy concrete walls that accentuate its relationship to the land. The roof of this box is flat, paved in stone, travertine, so that we may use it.

And to protect ourselves from the sun and rain, over the stone plane we raise a light roof 100 feet long by 40 feet wide by 9 feet tall, held by 10 cylindrical steel pillars that are arranged according to a 20 x 20 foot grid. This roof cantilevers 10 feet along all of its sides.  And to make this space habitable, we put a glass box under the roof, an enclosure measuring 94 feet long by 25 feet wide. This glass box contains the back row of columns within it and leaves the front columns outside, in order to further accentuate its transparency.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

This construction on the platform resembles a large table with ten legs. Three areas are created within it, divided by two white boxes that do not reach the ceiling, containing the stairs and service spaces. The central space is the living area, and the dining room has a large white table. On one side, closer to the swimming pool, is the kitchen, and on the other side, in the manner of a pensatorio, the area around the hearth.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

And below, inside the cement box, the bedrooms and baths are housed. In its central vestibule, connecting the main entrance and the access to the garden, a gallery has been created where pieces of Arte Povera and other pieces of contemporary Italian artare displayed, in addition to other areas around the house. 

In all, once again, the hut over the cave. The tectonic piece on top of the stereotomic piece.

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan
Cite: "The Olnick Spanu House / Alberto Campo Baeza" 19 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/416967/the-olnick-spanu-house-alberto-campo-baeza/>
Read comments
Read comments