Blairgowrie House / Wolveridge Architects

  • 27 Aug 2013
  • Houses Selected Works
© Ben Hosking

Architects: Wolveridge Architects
Location: Blairgowrie,
Practice Team: Jerry Wolveridge, Sina Petzold, Ricky Booth, David Anthony
Year: 2012
Photographs: Ben Hosking

Builder And Construction Manager: Tim Prebble
Structural/Civil Engineer: Don Moore & Associates
Building Surveyor: Nepean Building Permits

© Ben Hosking

From the architect. This extension to an existing two storey dwelling provides essential additional living areas for a family with three young boys. The original structure made very little connection with the surrounding property and had deficiencies in access to northern light.

© Ben Hosking

By bringing the façade dramatically forward towards the street it was possible to incorporate the 3 required bedrooms above a large garage on street level. To separate the bedrooms from the new living area a north facing courtyard was introduced which also provides a terrific outlook towards the surroundingMoonah forest.

© Ben Hosking

The block type form established from bringing the front of the dwelling forward and its western orientation influenced a design decision to create a complex series of openings in the façade,allowing forplenty of natural light to the children’s bedrooms within. The composition of openings is designed to restrict the inflow of undesirable west sun and provides a suitable level of visual engagement with the street. The cabinetry design integrates with the complex window arrangement on the outside, creating a playful sense within each bedroom.

The existing palette of dark stained western red cedar cladding and anodised aluminium window frames was carried through in the new work, integrating the original structure within the proposed design, but still providing a sense of separation.

Section
Cite: "Blairgowrie House / Wolveridge Architects" 27 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=416856>

Share your thoughts