McCrae Residence / Wolveridge Architects

  • 16 Aug 2013
  • Houses Selected Works
© Derek Swalwell

Architects: Wolveridge Architects
Location: 121 Rokeby Street, Collingwood,
Design Team: Jerry Wolveridge, Tjeerd van der Vliet
Year: 2011
Photographs: Derek Swalwell

Builder & Construction Manager: Bartlett Architectural Construction
Structural & Civil Engineering: Don Moore & Associates
Landscape Consultant: Urban Edge Landscapes
Building Surveyor: Ken Weir & Associates

© Derek Swalwell

From the architect. This dwelling with 4 bedrooms located at Victoria’s Mornington Peninsula features a central courtyard connecting the living area with a library lounge. The building is located on a challenging site, sloping towards the north-west. The entrance is on the upper floor which required a considerable reconfiguration of the site’s contours and is centrally located on the plan to reach a guest room and study on the south wing as well as a staircase connecting to the lower level. Walking through the hallway to the living area, the generous courtyard opens up on the right hand side, providing light for the surrounding rooms and a private terrace for the inhabitants. The protected courtyard enables the rear lounge library to remain connected with the view beyond and provide an alternative outdoor location during inclement weather.

© Derek Swalwell

The living area is an open space incorporating kitchen, dining and a rumpus area, opening up onto a second terrace overlooking the surrounding landscape and Port Philip Bay. Connected to the living area is the Master Bedroom with an Ensuite Bathroom as well as access to both terraces.

© Derek Swalwell

At the lower ground floor level there are two further bedrooms and another rumpus room. Due to the sloping site these rooms have direct access to the garden and are provided with excessive natural light.

Sections

The materials used are mostly timber and compressed sheet cladding recalling the image of the beach shack common to the area and providing the necessary features to withstand the rough coastal conditions.

Cite: "McCrae Residence / Wolveridge Architects" 16 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 23 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=416453>

Share your thoughts