Ice Rink of Liège / L’Escaut Architectures + BE Weinand

© Marc Detiffe

Architects: L’Escaut Architectures + BE Weinand
Location: Liege,
Gappa Structure: Yves Weinand, Arianit Shevelli Fluids: BET Nicolas Ingénieries
Area: 7,410 sqm
Year: 2012
Photographs: Marc Detiffe

Technical Control: SECO L’Escaut Project Team: David Crambert, Annelies Kums, Michaël Bianchi, Olivier Bastin, Claire Laborde, François Lichtlé, Déborah Vanderlinden, Tilman
Health And Safety Coordinator: SIXCO
General contractor: Moury Construct
Timber structure: Lamcol

© Marc Detiffe

From the architect. At the root of the project: a round, fluid and generous shape, as a metaphor of a universe of ice. As its construction progressed: a sea monster, a whale covered with 200,000 aluminum scales.

Public/Private

The new ice rink of is embedded into a crevice of the Médiacité, private real estate development project which came to redevelop a former industrial site on the right bank of the Meuse. It inherits several constraints that it clarifies in an autonomous and unitary form, until incorporating the access to the mall’s car park in its climax: the whale’s head.

© Marc Detiffe

As the opacity of the building is essential to insulate it from the heat,

it is its entire body, by its nature, its material and its shape that means

the relational dimension it wants to maintain with its environment. Moreover, the composition of its outer shell (on the mass-spring-mass principle) achieves a noise attenuation of 50db and protects the residents of the adjacent street.

© Marc Detiffe

Apart from a succession of portholes to the street sidewalk that suggest the activity of the strange object, the only transparent opening in the façade,

is this bay as big as an antechamber that realizes a frank and larger indoor/outdoor contact.

On the one hand, the public building is integrated into the multitude of store names of the mall, as the main entrance is located at the “gallery” side. On the other hand, through its secondary entrance, it is inserted at the back of the service street of the shopping centre, giving a more positive urban value to this dead end. This « public mammal », stranded behind a scene dedicated to consumers, plays with the shimmering of its metal skin and the glare of its white interior to attract citizens and encourage them to skate.

© Marc Detiffe

The whale’s head above the car park entrance

The main access to the car park of the mall is located at the only “end cap”, identity pointer of the rink. This dome is the most curved and spectacular area of the façade, where the careful scheme of the scales is revealed. This volume rises gently to allow cars to go. A load bearing element straight out of the 70’s reminds us of the glorious past of Liège, a time when car was queen in town planning as in some architectural projects (residence Simenon and its included petrol station, residence Belvedere with its architectural ramp). Today,

© Marc Detiffe

it is no longer welcome, but it is still omnipresent in the city. Why should we deny it? Let us honor it by adding the atmosphere of New York in the 20’s and its “diners”.

The interior space of the rink focuses on the heart of the matter: functionality, economy and pleasure.

© Marc Detiffe

Guided tour

In the Médiacité, at the entrance to the ice rink, a white light shower of 1000 lux indicates the direction of the world of ice. Once past the airlock chamber, we dive into an ambient temperature of 16 ° C all year round.

In the whale’s stomach

Upon arrival in the foyer, the whole rink and volume of the building is visible through a transparent metal wall. Here you can sometimes have a hint at amateurs, sometimes hockey teams or figure skaters. The skating area is directly accessible from the foyer. We get our skates, pull them on and are ready to slide!

© Marc Detiffe

The “wood room” adjacent to the rink is a recreation room with a solid oak flooring. One can enjoy Liège waffles, perhaps even Lacquemants in October?

As visitors, walking along the metal wall until the end, we are reaching the first floor and its cafeteria. On the way, by looking through the mesh, the kinetics of storage is shown: skate drying and sharpening.

While climbing the stairs, we discover the dome and a large window with rounded edges, and finally the carcass of a marine mammal… Ah yes, the whale!

© Marc Detiffe

If we’re coming by car, we quickly identify that it is the glued laminated timber structure#E completely laid bare before our eyes that creates the strange shape previously penetrated. Are we inside the Venturi’s duck?… The scales ratio is therefore increased tenfold. Just a quarter turn to the right#8 and the rink, surrounded with its 1200 seats, presents itself to our eyes. The inhabitants of Liège will recognize the seats of the former ice rink from Coronmeuse, hosted in the “Grand Palais des fêtes”, built for the Universal Exhibition of 1939.

During events, the cafeteria is transformed into a XXL taproom, integrating the walkway along the façade that merges with the rink volume: the domestic scale of the

bar is then confronted with the massiveness and the emotion of a hockey match or a figure skating gala.

© Marc Detiffe

Thirsty racehorse

The pleasure of the skater, the player, the spectator and the visitor is made for by the space, but also by the performance of this tool: an outer shell with an insulation factor of K22, equivalent to a passive house ; 2 refrigeration units developing 1000kW coupled with 4 sets of air coolers ; a ventilation system#12 of the room with a flow rate of 60,000 m3/h for dehumidifying the air of the rink ; 80 spotlights ensuring a perfect homogeneity of 1200 lux during matches and competitions, particularly when broadcasted.

© Marc Detiffe

Formidable engineering was necessary to allow this sea monster to perform at a high level, but also to reuse consumed energy: heat pump, ventilation system and hot water tank recovering a part of the heat produced by the refrigeration units, a piping system as a Tichelmann loop to better distribute the cooling liquid under the rink and thus consume less.

During the preliminary studies, a connection to the heating system of the shopping centre was also considered to carry away part of the generated heat. It can still be done later if the centre wishes.

First Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ice Rink of Liège / L’Escaut Architectures + BE Weinand" 16 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 20 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=416177>
  • Andre

    From certain angles it looks quite like a whale, I like that. Animalism, the new frontier.