Lake Rotsee Refuge / AFGH

  • 04 Aug 2013
  • Houses Selected Works
© Valentin Jeck

Architects: AFGH
Location: Rotsee, Lucerne
Partners In Charge: Andreas Fuhrimann, Gabrielle Hächler
Area: 123.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Valentin Jeck

Cooperation: Daniel Stankowski
Planner: Schärli Architekten
Collaborators: Berchtold, Eicher AG, Lauber Ingenieure für Holzbau & Bauwerkserhalt

© Valentin Jeck

The finish tower is part of the first phase of the Naturarena Rotsee area development. The opening of the rowing center is scheduled for july 2016. The finish tower and the future rowing center will form one architectural ensemble, perceivable by the mutual materialization, constructive and aesthetic themes.

© Valentin Jeck

The three story high, prefabricated wood construction is carried by a pillared concrete platform above the water level.

© Valentin Jeck

The statically active concrete platform, provides access to the tower from the water and the shore. In combination with the stairway on the rear, but no less prominent facade of the building, the concrete structure anchors the building close to the lakeshore. This allegorizes the hybrid character of the building, being a functional active building on one side and a sculpture in the lake on the other.

© Valentin Jeck

While the building is in use only during the rowing regattas, three weeks every summer, it usually remains closed and stands still on the reflecting water surface, transformed in an enigmatic sculpture-like house, with its shutters closed. This metamorphosis taking place every year was the ambitious challenge in designing the finish tower.

A architectural manifestation for this prominently situated finish tower in the picturesque landscape is necessary in order to find the balance between the practical functional and the sculptural-aesthetic requirements.

© Valentin Jeck

The aesthetic impression of the tower is emphasized once the building is closed and the sliding shutters are retracted. The large-sized sliding shutters give the facade a relief-like expression and let the tower appear plastic and house related.

© Valentin Jeck

Similar to a classical sculpture the tower changes it‘s appearance depending on the position of the observer and blends into the surrounding natural landscape, influenced by the constantly changing days and seasons.

The intrinsic, however abstract form has a strong recognition value, and therefore conveys identity for the rowing sport; illustrating the function of the building, the context related access of the tower and the stacked units.

© Valentin Jeck

Program

The functional units OK-FISA, Jury-Timing and Event-Speaker are axially arranged with the finish line, one above the other. Whilst the shorter facade is pointing towards the finish line, the longer facade is facing towards the finish area indicating the end of the sports ground.

© Valentin Jeck

Construction/ Materialization

The wooden construction of the finish tower consists of prefabricated elements, in order to build cost- and time efficient. The wood used for the facade is a specially treated pinewood, from sustainable forests. A innovative method using pressure, heat and acetic acid brings the wood to reaction so that the ability of absorbing water can be reduced essentially, making the wood dimensionally stable and extremely durable.

First Floor Plan
Cite: "Lake Rotsee Refuge / AFGH" 04 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 01 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=409866>

Share your thoughts