Nest House / WOHA

  • 29 Jul 2013
  • Featured Houses Selected Works
© Patrick Bingham-Hall

Architects: WOHA
Location:
Architect In Charge: Wong Mun Summ, Richard Hassell, Phua Hong Wei, Tay I-Lin, Kwong Lay Lay, Muhammad Sagitha, Joshua Seow, Benita Tan
Area: 2,080 sqm
Year: 2011
Photographs: Patrick Bingham-Hall

Mechanical & Electrical Engineer: AE&T Consultants
Civil & Structural Engineer: LBW Consultants LLP
Landscape Consultant: ICN Design International

© Patrick Bingham-Hall

From the architect. This house is part of a family compound, and expresses the owner’s close relationship with her grandfather who has his own house within the compound.

© Patrick Bingham-Hall

The design reflects the close bond between the grandfather and granddaughter by orientating the main spaces towards his house and gardens. The living spaces on the ground floor open up to the sprawling gardens, while the elevated private rooms of the owner and her children are sheltered by a gentle curved screen. The shared gardens are akin to a forest with the rooms like bird nests perched amongst the trees.

© Patrick Bingham-Hall

The expression of house refers to bark, branches and twigs. These components achieve a delicate complexity.

© Patrick Bingham-Hall

The rooms are wrapped with a curved textured screen in a timber and aluminium woven lattice in different lengths and diameters. Other than an abstract feature, the screen serves varied functions – It is a porous layer protecting the rooms from weather and glare while allowing filtered daylight and ventilation through; It mediates the privacy of the space behind by adjusting the intensity of its members; It doubles up as a safety barrier at the windows and attic terrace. The play in lines, edges and shadows is extended to the side walls clad in modular timber profiles and panels.

© Patrick Bingham-Hall

The blade walls on which the rooms are perched are given a textured bark-like quality with randomly stacked modular blocks in stone and pre-cast concrete. Orientated with its axis along East-West, the staggered profile of the blade walls, coupled with deep canopies and full height windows, catch and bounce day light and cross-breezes in and through the house’s double volumes.

© Patrick Bingham-Hall

This tropical house within an extended family compound, uniquely expresses its Singaporean environment, culture and context.

East Elevation
Cite: "Nest House / WOHA" 29 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 21 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=407195>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    In a few years this should look good when the building is completely covered by plants.
    The architect was not trying to design an average house and he did accomplish that. If this is what the client wanted, then it’s perfect.

Share your thoughts