We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Summer House Vestfold 2 / JVA

  • Architects: JVA
  • Location: Vestfold, Norway
  • Architect: Jarmund / Vigsnæs AS Architects MNAL - Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg
  • Assisted By: Jan Stavik, Nikolaj Zamecznik
  • Contractor: Torolf Stenersen as
  • Area: 300.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Nils Petter Dale

© Nils Petter Dale © Nils Petter Dale © Nils Petter Dale © Nils Petter Dale

From the architect. The Summer house is located on the coast of Vestfold in the southern part of Norway.

The house replaces an older building at the site. To get the planning permit, the project had to be well adjusted to the terrain, both in terms of shape, scale, material and color.

© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

The house and terraces are partly built upon existing stone walls, the parts of the walls which are new are made of stones from the blasting at the site.

© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

The low elongated volume is cut into to allow for wind shielded outdoor areas, embraced by the house itself. These cuts also bring down the scale of the building, and together with the local variations of the section, make the building relate to the surrounding cliff formations.

© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

On the outer perimeter of terraces and pool, a glass fence also protects against wind, but allows for maximum view. The house is clad with Kebony wood, a sustainable process of treating the wood to allow for good durability towards the exposure to salt water.

© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale
Cite:"Summer House Vestfold 2 / JVA" 10 Nov 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/40418/summer-house-vestfold-2-jva/>