Baan Moom / Integrated Field

  • 22 Jul 2013
  • Featured Houses Selected Works
© Wison Tungthunya & IF

Architects: Integrated Field
Location: Bangkok,
Area: 550 sqm
Year: 2012
Photographs: Wison Tungthunya & IF

Interior Designer: PorntidaKruapat& IF
Landscape Architect: Kirin Tanglertpanya& IF
Structural Engineer: Piyapong Suwanmaneechot
System Engineer: Mongkol Pichayakittisin
Main Contractor: SPC TechnoconsCo.,Ltd.

© Wison Tungthunya & IF

From the architect. This house for a family of five is located on Sukhumvit Rd., Soi 101/1, next to their old house where they had been living since long time ago. According to the scale of the site and owner’s love of nature, open space, and gardening give an initial idea for this house design. All functions are packed and stacked into 3-storeys to provide the most open space possible on the ground level. Functional usages are one master bedroom with master bathroom for parents, 2 bedrooms and 2 bathrooms for sons, a living/dining space, a working room, an open kitchen, a Thai kitchen and a lap pool.

© Wison Tungthunya & IF

The house was positioned on the southwest part of the site. All bathrooms are on the west part on each floor of the house to protect all other functions from the sunlight during daylight hours, and for the hygienic reason of the bathroom as well. With the bathroom on the west, each bedroom can face either north or east for the proper quality of natural light, and left the court on the ground level in L-shaped. Two main characters those most likely tobe found in this house are the ‘stairs hall’ and ‘corners’ on each floor.

© Wison Tungthunya & IF

This stairs hall consists of the triangular staircase, the triangular skylight on the rooftop and internal voids for every room. The skylight provides the natural light throughout stairs hall and even for the living space on the first floor, internal voids provides the ventilation for each room and also the visual connection for family members, and of course, this stairs hall acts as the main vertical circulation for this house.

© Wison Tungthunya & IF

Another thing mentioned earlier is the ‘Corner’. This later became a name of this house, ‘บ้านมุม’(มุม [Moom] means ‘Corner’ in English).There’re 2 types of corners in this house, ‘individual’ and ‘shared’. Individual ones became bedrooms those reflect the character of each family member, and shared ones became open spaces connected to stairs hall on each floor for different family usage, such as living space on the first floor that connect to the deck and lap pool outside, the multipurpose family space on the second floor and the terrace that leads to the rooftop of the house.

© Wison Tungthunya & IF

Materials to be mentioned are steel frame, insulated glass and fishnet from the ocean liner. Steel window/door frames are mostly used to create smaller profile and make door sets look the most disappeared, especially for the set of sliding doors at the corner of the living room that can be slid all the way into walls on the both side and give the continuity of space from living room to the open space outside. Insulated glass helps skylight not to let the heat into the house too much. Fishnet used in the ocean liner was selected to be used as a hammock in the double space between working room(2nd floor) and the bedroom (3rd floor).

Section
Cite: "Baan Moom / Integrated Field" 22 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=403604>
  • Anonymous

    OMGGGGG DREAM HOUSE

  • Croco Dile

    This is nice !

  • shinjinchur

    if .
    my .
    house .
    it same .
    so nice .
    im Hiki Komori

  • http://www.renderingofarchitecture.com Cristina Alonso

    Great project! The triangular stair structure the project clearly

  • student edinburgh napier

    Great use of light direction with space.
    spacious and simple.