White Collage / Keikichi Yamauchi Architect and Associates

© Koji Sakai

Architects: Keikichi Yamauchi Architect and Associates
Location: Sapporo,
Area: 119.03 sqm
Year: 2009
Photographs: Koji Sakai

© Koji Sakai

This house stands on a small wedge-shaped site with a frontage of 5.4m and area of 88㎡. The eastern side of the site is a 20m-wide busy road, and the southern side faces a green park with a baseball field and tennis courts.

© Koji Sakai

Before this house was built, scenes of the park already existed: children on the playground, old people walking their dogs, or ginkgo trees that dramatically change their expression as the seasons progress. It is intended for “White Collage” to form a collage of the existing everyday scenes and the new scenes that are born from building this new house, and to create one unified scene.

© Koji Sakai

Since the building will continue to exist on the specific site, development of a relationship with the surrounding universal environment is important, and it is a theme that must be tackled continuously.

© Koji Sakai

In order to capture various sceneries of the neighboring park inside the house, and to create a portion of the exterior skin for the building, 0.35mm thick stainless steel sheets are placed on the interior and exterior of the house. As time and the seasons go by, the somewhat distorted reflections of the scenery on these thin stainless steel sheets keep changing.

First Floor Plan
Cite: "White Collage / Keikichi Yamauchi Architect and Associates" 25 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 30 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=400956>

Share your thoughts