Seguin / Agence Bernard Bühler

© Vincent Monthiers

Architects: Agence Bernard Bühler
Location: , France
Area: 2,139 sqm
Year: 2012
Photographs: Vincent Monthiers, Courtesy of Agence Bernard Bühler

Consulting Structural Engineers : EGIS Sud-Ouest / Fredy Charrier (Paysagiste)
Energy Performance Of Building: BBC / Chantier Propre / Certification H et E

Courtesy of

The Plot V, located in Northwest trapeze Billancourt occupies a pivotal position between the existing city and the future city.

© Vincent Monthiers

The Plot has a special status, it is at the crossroads of pedestrian landscaping It is located at the end of development of Zac and at the same time remains a very open space with multiple reports. Due to its strategic position, all the facades are seen as the main facades. The project is defined in the general urban design as a corner building (Avenue Emile Zola and Passage). Idea to hang … Articulation … Match, echo, go with …. The context is a factor of strong hooks .

Courtesy of Agence Bernard Bühler

The wall of the building, its limit in relation to the public space is characterized by being hollow and Overflow. The hollow on two heights can lose the reference height of the classical level. We forget this linearity, frame slips and still more to the west. Our building “turns” from a marked and volumetric angle to a mixed space. The volume R+2 at the corner of the passage el Ouafi and Robert Doisneau begins scaling the heights in the heart of plot.

Courtesy of Agence Bernard Bühler

The identity of our heart island differs from adjoining dwellings. Our west side offers 70m visibility (to cult center). The location of the plot gives meaning to loggias projecting southwest oriented. Treatment “of the heart island” is a vibrant space with terraces, colored volumes, arranged randomly and playful way. This common area of heart island dialogue with the simplicity / exuberance, continuity / sequence, the linearity / punctuation. One allows the other to exist, each reinforces, strengthens. It is in this that is complementary harmony. A unit not by imitation but by correspondence.

Courtesy of Agence Bernard Bühler

The common garden, private space involved in the project. Access to housing for the large cross is common. The ground floor is raised 80cm from the street to put away the bedroom windows. Connection to public space is qualitative and neat. The access to housing process is an important element in the qualification of a housing project.

Courtesy of Agence Bernard Bühler

An attention is paid to the use value of housing: All units have a double or triple orientation. 24 of 29 apartments have a living room faces south west with a visual perspective of the landscaped spaces. For decks stay real outdoor spaces all homes have cupboards and pantry.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Seguin / Agence Bernard Bühler" 03 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 22 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=392110>
  • dwgindir.com

    Just perfect, thank you for sharing

  • Tim

    It looks like a bit of an eyesore. A homage to Batman’s forgotten villan, Polka Dot man. It looks unnatural, like food dye. It’s also too loud.. expect angry neighbors calling in the demolition team.

  • WekT

    Very offensive and messy architecture I dont like it