Hachioji Tree House / Airscape Architects Studio + torinuso

© Kai Nakamura

Architects: Airscape Architects Studio + torinosu
Location: Tokyo,
Architect In Charge: Tsuyoshi Ando, Kazuki Ohtomo
Area: 255 sqm
Year: 2011
Photographs: Kai Nakamura

Structural Engineer: frameworks
Lighting Designer: komorebi design
Site Area: 532.80 sqm
Total Floor Area: 438.85 sqm

© Kai Nakamura

Redevelopment goes ahead through the site neighborhood, and a lot of high-rise apartment complexes are built.The family lives in this site than before, and there is the big zelkova which grew with father in the south side of the site.In the early neighboring environment of the change, this tree gives an elegant atmosphere on the site.

© Kai Nakamura

Therefore I planned the house such as the tree house.The first floor is a parking lot, and the second floor is residence space.I located residence space and a tree in turn so that it was felt that there was it anywhere in a grove.An internal and external corridor connects each space.

© Kai Nakamura

The building consisted of the tree-shaped pilaster and slab, and I expected that it showed various aspects.This pilaster separates space and puts it together.The eyes go through it between pilasters, and scenery is made while a viewpoint is moved.The natural light comes in from the back space of the pilaster. Therefore it is felt that there is the sky in the other side of the pilaster for the first time.

Plan
Cite: "Hachioji Tree House / Airscape Architects Studio + torinuso" 22 Jun 2013. ArchDaily. Accessed 29 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=390612>
  • Małgorzata

    The facade on the first photo is beautiful, but the living space up stairs looks like the garage below, dark and cold.

  • Nani Sa

    the walls in first plan are very beautiful and can use for exhibition.special and nice.remember me Tadao Ando.