We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

New Forest House / PAD studio

  • Architects: PAD studio
  • Location: New Forest National Park, UK
  • Project Architects: Perring Architecture and Design
  • Design Team: Wendy Perring, Darren Bray
  • Area: 120.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Courtesy of PAD Studio

Courtesy of PAD Studio Courtesy of PAD Studio Courtesy of PAD Studio Courtesy of PAD Studio

  • Stuctural: Andrew Warring associates
  • Main Contractor: HA and DB Kitchin
  • Concrete Consultant: David Bennett
  • Services Engineer: EDP
Courtesy of PAD Studio
Courtesy of PAD Studio

Courtesy of PAD Studio
Courtesy of PAD Studio

The 'New Forest House' is set within a stunning 18.5 acre plot, located adjacent to ancient woodland and heath, in the New Forest National Park. The new building has been carefully conceived in order that the proposals minimise the impact on the site and its sensitive surroundings.

Courtesy of PAD Studio
Courtesy of PAD Studio

The main house and guest annexe are orientated to maximise solar gain and utilise renewable technologies for heating and hot water requirements. The materials used throughout are sustainable, durable and locally sourced where possible - in harmony with the site and its surroundings.

Courtesy of PAD Studio
Courtesy of PAD Studio

The architectural objective has been to create a simple building whose form, scale materials and detail reinforce the character, distinctiveness and history of the site locally and within the wider context of the New Forest.

Section
Section

The architectural concept was straightforward: Two simple volumetric forms located along a spine wall. Upon arrival the wall screens distant views to the South focusing attention upon the ancient beech trees to the North. Stepping through a gap in the wall the experience changes as the site gradually unfolds and the landscape beyond is revealed. On a practical level the wall acts as a retainer for the earth that was excavated to form the natural swimming pond and basement, and as thermal mass to regulate fluctuations in temperature. The wall bears the imprint of local Douglas Fir taken from the wood adjacent to the site, and is a palimpsest rewriting of the history of the site. The external landscape infuses this house as the boundary between the two is blurred.

Cite:"New Forest House / PAD studio" 21 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/388804/new-forest-house-pad-studio/>