Merate Piazza / Archea

  • 10 Jun 2013
  • Cultural Public Facilities Selected Works
© Pietro Savorelli

Architects: Archea
Location: Merate, Lecco,
Structures: Studio Myallonnier
Area: 5,280 sqm
Year: 2010
Photographs: Pietro Savorelli

© Pietro Savorelli

The site is set between the established city and new developments near Merate’s historic center. The instructions for the project for this area, which covers more than a square hectare, were set in the city’s general urban plan and by the public who had opposed an earlier proposal to turn the area into a service industry district. The project includes an underground parking lot and a landscaped green area compatible with the established urban fabric and its emerging features.

© Pietro Savorelli

The proposal keeps to the idea of a park and a square, maintaining the built city’s spirit without imposing its own volumes; a system of rampart/terraces navigates the changes in levels with stairways and ramps, organizing the square’s area in panoramic levels. Making use of the natural shifts in levels and the spaces freed from the containment walls for the new roofs covered with a simple grass layer, the project creates an outdoor theatre, spaces for cultural organizations and a café, plus an underground parking lot with over 130 spaces. The greenery of the lawn and the trees combines with vertical and sloping surfaces that are covered in hand-made brick that is narrow and elongated, that gives uniformity and relates the new square to the building tradition of the city’s central tower.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Merate Piazza / Archea" 10 Jun 2013. ArchDaily. Accessed 23 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=383244>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down -1

    The idea of the design is good. But why is it done in a way that makes the result look unfriendly ?

    • Thumb up Thumb down +2

      It might look unfriendly to you since you’re a crocodile…but seriously, it seems it hasn’t been open yet, so maybe that’s why it seems like that.

      • Thumb up Thumb down +1

        Then it will be flooded to make it crocodile flriendly ?

  2. Thumb up Thumb down -1

    The design idea is good. But why the result looks so very unfriendly ? Was it not possible to make it look pleasant ?

  3. Thumb up Thumb down 0

    efflorescence, that’s the word
    It is a major design flaw in this case. I wonder if it is because of lack of proper waterproofing or because of the poor choice of brick/mortar.

Share your thoughts