Elite Group Headquarters / Crossboundaries Architects

© Lucas Zimmermann

Architects: Crossboundaries Architects
Location: , China
Architect:
Client: Elite Education and Communication Group, Beijing
Area: 750 sqm
Year: 2012
Photographs: Lucas Zimmermann

Located in an existing office building in Beijing, Elite’s new headquarters comprises of office space (ranging from an open office area to high management individual offices) and exhibition space (to present the company’s history and achievements, and a selection of artwork.

© Lucas Zimmermann

The different requirements of privacy and spatial hierarchy within the office helped to organize the space. Both high- and mid-level management offices were located on the perimeter, leaving an open area where the rest of the functions are grouped together and organized by a ‘ribbon’. This ‘ribbon’ unifies this somewhat floating space, and gives the space linear organization.

© Lucas Zimmermann

The physical folding and unfolding of this ‘ribbon’ allows for the spaces to merge with one another, thus creating a playful space that is neither open nor close . This blurry definition of limits results in an interior space, which remains as open and spacious as possible, that enhances visual connections, and makes maximam use of natural daylight.

Plan

The reduced material and color palette, mainly consisting of a wooden floor, white-coated panels, glass and a green wall, results in soft and balanced interior space, where employees can focus on their work while visitors can wander around the exhibition space without disturbing one another.The ‘ribbon’ creates a unique and continuous spatial system; combining a functional work environment with a representative exhibition space, and offering its users a diversified and interesting experience.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Elite Group Headquarters / Crossboundaries Architects" 08 Jun 2013. ArchDaily. Accessed 19 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=382588>

Share your thoughts