We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Grey House / SUB. Studio for visionary design

  • Architects: SUB. Studio for visionary design
  • Location: Jakarta Capital Region, Indonesia
  • Architects: SUB. Studio for visionary design
  • Project Directors: Wiyoga Nurdiansyah
  • Design Team: Muhammad Sagitha, Dickie Padmawijaya, Sudibyo
  • Area: 70.0 sqm
  • Project Year: 2008

Grey House / SUB. Studio for visionary design Grey House / SUB. Studio for visionary design Grey House / SUB. Studio for visionary design Grey House / SUB. Studio for visionary design

From the architect. In our perspective, we see ourselves as a partner for client. And the moderate client for this house allows us to explore all about new material with modest budget of US$15,000. We explore the material to get effective budget and reduce unnecessary thing.

This occurs on a small site of 108 square meters horizontally. Defining space by creating privacy areas which defined by single slope roof direction. This roof form with single direction creating another space as an attic, higher ceiling on one side and exposed as a source of lights while the courtyard positions on the same side which useful for living, dining and master bathroom.

Horizontal space which divide by partitions to give a different functions of room. Master Bedroom - Living Room - Bedroom with 3 meter-modules to get effective structure. As a space-economizing strategy, we defined a zoning scheme by the circulation hierarchy. As such, the maid and pantry areas are next to the side entrance. This allows for a larger space for the living room and dining areas without interrupted by service zone which stand alone on building set back area built by non permanent material.

The house has a flexible space, whilst the living can combine with bedroom to get bigger space in a fingertips. And the movable windows allow the space to extend with the outdoor terrace. The furniture has a folding dining table to get flexibility of space and also a hidden stairs on master bedroom to access the attic.

Raw materials stand out as honest expression of the house. Grey brick with 200x200mm module replaced the local brick to get more precision results and effective way to get smooth finishes wall surface for interior sides and its reduce costs. Exterior fence become a medium for living walls, vegetation replace a chemical finishes. Recycled wood is use for window frames. Metal roofing was chosen to cut the cost, with single roof direction to avoiding metal joint which is costly.

At last, a boundary transformed a witty, affordable, potential and visionary design.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Grey House / SUB. Studio for visionary design" 20 Oct 2009. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/38208/grey-house-sub-studio-for-visionary-design/>