We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Aluminium House / Arhitektid Muru & Pere

  • Architects: Arhitektid Muru & Pere
  • Location: Rannamõisa near Tallinn,Estonia
  • Architects: Arhitektid Muru & Pere
  • Project Team: Urmas Muru, Peeter Pere, Janek Maat ,Katrin Kaevats
  • Structure Designer: Ago Kuddu
  • Area: 266.0 sqm
  • Project Year: 2007
  • Photographs: Tarvo Varres

© Tarvo Varres © Tarvo Varres © Tarvo Varres © Tarvo Varres

From the architect. The idea was to have two stories of a different kind of building.

The concept was born out of the wrist movement when scribbling on paper. The area allowed for building was very long and narrow due to multiple restrictions. We began piling the rooms in one row at one end until we met the border; then we turned the room itself backwards and that is how the building obtained its current form.

© Tarvo Varres
© Tarvo Varres

The turning room does not seem to have an end. The intersections between the floors and ceilings are unexpected. In some places the spaces are very simple, and in other places pretty messed up.

© Tarvo Varres
© Tarvo Varres

The building is covered in aluminium on the exterior, the interior has been designed with plywood and other board materials. The result is a tangled up building or safety pin, that can spread itself out any moment.

© Tarvo Varres
© Tarvo Varres
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Aluminium House / Arhitektid Muru & Pere" 15 Oct 2009. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/37783/aluminium-house-arhitektid-muru-pere/>