Washington National Cathedral Visitor Gateway / SmithGroup

2007AK12_116

Architect: SmithGroup
Location: Washington,
Design Team: Colden Florance, FAIA, LEED AP, Sven Shockey, AIA, LEED AP, Dayton Schroeter, RA, Wade Fuh, LEED AP
Client: Protestant Episcopal Cathedral Foundation
Contractor: James G. Davis Construction Corp.
Construction Manager: Advanced Project Management
Civil Engineer: Wiles Mensch Corporation
Landscape Architect: Michael Vergason Landscape Architects
Structural Engineer: Tadjer Cohen Edelson Associates
MEP Engineer: Girard Engineering, Inc.
Traffic Consultant: Gorove Slade Associates, Inc.
Lighting Design:
Project year: May 2007
Project Area: 16,072 sqm
Photographs: Alan Karchmer

2007AK12_105 2007AK12_124 2007AK12_127 2007AK12_130

Site

The site is in the foreground of Washington National Cathedral in Washington, DC, a towering neo-gothic structure designed at the beginning of the 20th century. The building occupies a critical position on the 59 acre Cathedral Close, designed by Frederick Law Olmsted Jr. It is revered as a major landmark in the Nation’s Capital and is a listed on the National Register of Historic Landmarks. The Cathedral shares its site with its affiliate schools: Beauvoir, National Cathedral School, & St. Albans.

site plan
site plan

Program

The automobile and tour buses had become a major problem for the Cathedral and its institutions. Surface parking had degraded the setting. Overflow parking had reduced community relations to the breaking point. Tour busses traveling through the neighborhood had antagonized the community. Parked buses had severely impacted the principal view of the Cathedral at its west front. In addition, the city wanted the Cathedral to discontinue use of bus parking on the street in order to relieve traffic congestion.

The program called for the location of a 400 plus car parking garage and an 18 bus parking garage, both underground and adjacent to the Cathedral. There was to be no adverse visual impact on the Cathedral and there was to be clear and safe separation between vehicular and pedestrian circulation. Impact on existing vegetation and tree cover was to be minimized. The project was to be the first step in the creation of a ‘sacred precinct’ around the cathedral–a landscaped zone without cars.

2007AK12_102

Solution

The north and west lawns of the Cathedral were selected as the best sites. A long bar below the west lawn accommodates the bus garage and a long bar beneath the north lawn accommodates the car garage. An area at the intersection of the two bars contains a grand lobby, vertical circulation, a retail space, and other support. The north lawn, an activity field for one of the schools, is relatively free of tree cover and affords access from two directions on two different levels. It now accommodates four below-grade levels of automobile parking. Two surface parking lots and an access drive have been removed creating an entirely green zone around the Cathedral.

The west lawn is on a main arterial and now accommodates bus parking below grade. Access is from south to north parallel to the roadway but within the Cathedral property line. Parking configuration is diagonal and is served from the access lane. Access to the car garage from the west is perpendicular to the arterial roadway above the below-grade bus access lane. The north access, from an adjacent street, is one level below the west access point.

2007AK12_128

The two structures share vertical circulation- a main stair focused on the west façade of the Cathedral and two glass elevators rising above grade in clear glass enclosures with minimal structure. The stair looks straight to the Rose Window while the elevator enclosures are cranked, both focusing on the north tower. The stair and elevators are reached from both garages through a spacious, day lit concourse where there is a fresh and appealing Cathedral shop, bus driver accommodation, administration and security offices and rest rooms. Above both garage structures are large green roofs seamlessly tying in the new landscape with the existing trees, grass, and pathways.

Cite: "Washington National Cathedral Visitor Gateway / SmithGroup" 08 Oct 2009. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=37265>

9 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I like it, a respectful project for the site.

    I might as well ask out loud this, maybe someone knows something:

    1- what drives the roof shape on the elevator towers.

    2- It seems like there’s no strict control of the HVAC in the lobby area, at least there’s no apparent enclosure for the stairs, most of the A/C during summers, or heat during winters could be lost.

    3-regarding the same access stair, is there a drainage we don’t see in the pictures?, how to control rain or accumulated snow during the winter from getting into the lobby area? (the stairs doors are more like a gate, not really weather tight, I might be wrong though)

    Nice project, another excuse to visit that cathedral sometime soon.

    • Thumb up Thumb down 0

      The roof shape recalls the chamfered windows inside the Cathedral and acts like a scupper to direct rain water to a splash block.

      The lobby area is unconditioned, but if buffered by the thermal mass of the structure. The adjacent retail, lounge, restrooms, and offices are conditioned.

      The stair has heated treads to melt snow and ice and a trench drain at the bottom collects the water.

Share your thoughts