ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. Two in a Box Architekten
  6. 2011
  7. Villa Upper Austria / Two in a Box-Architekten

Villa Upper Austria / Two in a Box-Architekten

  • 01:00 - 15 May, 2013
Villa Upper Austria / Two in a Box-Architekten
Villa Upper Austria / Two in a Box-Architekten, © Dietmar Tollerian-Archipicture
© Dietmar Tollerian-Archipicture

© Dietmar Tollerian-Archipicture © Dietmar Tollerian-Archipicture © Dietmar Tollerian-Archipicture © Dietmar Tollerian-Archipicture +11

© Dietmar Tollerian-Archipicture
© Dietmar Tollerian-Archipicture

From the architect. Due to the steep sloping terrain, the view and the direction of the sun special attention was required with regard to the alignment of living rooms and sleeping rooms. The villa has three levels adapted to the line of sight and staggered towards each other on top of a basement garage. The main living floor is west-aligned and built at the slope opening up onto a garden and summer kitchen.  In order to offer a free view of the city from the west-faced garden, the plan view of this floor was pushed to the northern end of the lot giving space for an elongated pool on the south side in front of the living and dining area. Front-mounted pool glazing allows for the horizon to disappear and the swimmer gets a feeling of hovering above the city.

© Dietmar Tollerian-Archipicture
© Dietmar Tollerian-Archipicture

Upon special demand of the owner the whole villa was clad in light limestone. An exciting zoning of the stone cladding was achieved by providing some of the limestone panels with a strongly fluted look. While the panels of the garden walls have a natural rough surface, the higher and further inside one gets the finer the texture of the limestone.

© Dietmar Tollerian-Archipicture
© Dietmar Tollerian-Archipicture

The space of the house seems to flow inside and out as the large-sized stone panels continue from the interior to the exterior traversing the pool and merging all space into a single unit.

© Dietmar Tollerian-Archipicture
© Dietmar Tollerian-Archipicture

The total design requires only few types of materials. All four floors and the interior design are characterised by the use of dark oak, natural stone, glass and leather. An open and cantilevered staircase with steps of stone and wood combines the floors. The elevator shaft is glazed to the interior and back-illuminated and forms the vertical "backbone" of the house. A centrally positioned multi-storey atrium creates an exciting optical connection. On every floor the glass front opens up a spectacular view of the city.

Plan
Plan
Cite: "Villa Upper Austria / Two in a Box-Architekten" 15 May 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/372426/villa-upper-austria-two-in-box/>
Read comments
Read comments